387 bin TL cezayı göze alan kopartabilir! Bu zambaklar koruma altında!

387 bin TL cezayı göze alan kopartabilir! Bu zambaklar koruma altında!
Turizmin cennetinde bu değerli varlıkları kopartmak kesinlikle yasak! Antalya'nın Alanya ilçesinde endemik kum zambakları sahilleri süslüyor. Nesli tükenmekte olan bu zambakları koparanlara 387 bin 141 TL'ye kadar ceza uygulanıyor. Çevreciler, çiçekleri koruma altına almak için çevresine taş ve çitler çekti.

Antalya'nın Alanya ilçesinde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan endemik kum zambakları sahillerde yeniden açarak çevrecilerin dikkatini çekti.

Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan ve koparılması yasak olan bu nadir bitkiler özellikle Yeşilöz Sahili'nde görülüyor.

Geçen yıl 244 bin 315 TL olan koparma cezası bu yıl 387 bin 141 TL'ye yükseldi. Kum zambakları çevrecilerin çitler ve taşlarla çevrelediği alanlarda korunmaya çalışılıyor.

387 bin TL cezayı göze alan kopartabilir! Bu zambaklar koruma altında!

18 yıldır bu sahilde gönüllü olarak nöbet tutan çevreci Güldane Ş. caretta carettalar ve kum zambaklarının korunması için büyük mücadele verdiklerini belirtiyor.

Alanya Doğa Koruma Şefliği'nin sağladığı malzemelerle yapılan çitlerle kum zambaklarının güvenliği artırılıyor.

Güldane Ş. yetkililere bu bitkilerin daha profesyonel korunması gerektiğini vurgularken doğanın insan yaşamının sigortası olduğunu ifade ediyor ve herkesin bu endemik bitkileri koruma sorumluluğunu paylaşması gerektiğini söylüyor ve kum zambaklarının gün doğumunda izlenmesinin ayrı bir güzellik taşıdığı da belirtiliyor.

Alanya Medya Haber / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.