Antalya turizmin yanında bununla da değerli! 300 liradan satılan değerli maden için kazanlar kuruldu!

Antalya turizmin yanında bununla da değerli! 300 liradan satılan değerli maden için kazanlar kuruldu!
Antalya’nın Akseki ve İbradı ilçelerinde pekmez yapımı başladı. Bu geleneksel üretim, sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel bir değer taşıyor. Pekmez, 300 liradan satılarak bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

Antalya’nın Akseki ve İbradı ilçelerinde yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle pekmez yapımı sürdürülmektedir ve üzümler özenle seçilip şırası çıkarıldıktan sonra kazanlarda odun ateşi üzerinde saatlerce kaynatılarak pekmez elde ediliyor.

Bu süreçte yöreye özgü beyaz toprak ya da meşe külü eklenerek pekmeze özel bir tat veriliyor. Pekmez bölgenin ekonomisine katkı sağlarken özellikle kış aylarında doğal enerji kaynağı ve hastalıklara karşı koruyucu bir besin olarak tüketiliyor. Yaklaşık beş kilogram üzümden bir kilogram pekmez üretilmekte ve kilogramı 250-300 TL arasında satılmaktadır.

Geleneksel yöntemlerin zorluğu vurgulanırken üzümün posasının da sirke yapımında değerlendirildiği belirtilmektedir. Özellikle Akseki’nin Çimi Mahallesi’ndeki beyaz toprak pekmez yapımında asidi nötrleştirme işlevi görür. Pekmez üretim süreci üç gün sürerken meşakkatli bir iş olarak tanımlanmakta ve bu geleneksel üretimin aile içi yardımlaşma ile sürdürüldüğü vurgulanmaktadır.

Alanya medya haber / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.