Koyaltı derlerdi! Şimdilerde ismi Antalya - Konyaaltı! İşte tarihsel detayları!

Koyaltı derlerdi! Şimdilerde ismi Antalya - Konyaaltı! İşte tarihsel detayları!
Konyaaltı, Antalya'nın merkez ilçelerinden biri olarak bilinir. İlçenin isminin kökenine dair birkaç farklı rivayet vardır. Bu rivayetlerden biri, bölgenin eski zamanlarda "Koyaltı" olarak anıldığı ve zamanla bu ismin "Konyaaltı"na dönüştüğü yönündedir. Antalya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu bölge, tarih boyunca birçok isim değişikliği yaşamıştır.

Konyaaltı Antalya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olup isminin kökeni hakkında birkaç farklı rivayet bulunmaktadır. İlk rivayete göre bölge Likya Uygarlığı döneminde kurulmuş Olbia adlı bir kentti.

Arkeolojik kazılar bu kentin geniş bir alana yayıldığını ve güçlü bir kaleye sahip olduğunu göstermektedir. Deniz kıyısında yer alan bu yerleşim ticaret ve ulaşım için önemliydi. İkinci rivayete göre bölge Antalya falezlerinin altında yer aldığı için başlangıçta "Koyaltı" olarak anılmış ancak zamanla halk arasında "Konyaaltı" olarak değişmiştir. Üçüncü rivayet ise bölgenin Konya’dan aldığı göçler sebebiyle bu ismi aldığına işaret etmektedir; Yörükler bu bölgeye yerleşmiş ve adını Konya’dan almıştır. Bir diğer görüşe göre ise Konyaaltı adı Konya’ya giden yolun başında bulunmasından kaynaklanmaktadır. 1914 yılına kadar Konya Vilayetine bağlı bir yerleşim yeri olan bu bölge o dönemde Antalya'nın ticari ve idari açıdan önemli bir çıkış noktasıydı.

Alanya Medya Haber / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.