Sezonun sonu yakın! Turizm işçisinin iş akti askıda mı kalacak?

Sezonun sonu yakın! Turizm işçisinin iş akti askıda mı kalacak?
Turizm sezonunun sona ermesiyle birlikte Alanya'daki işçiler, iş akitlerinin askıya alınması nedeniyle zor durumda kalıyor. Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, bu süreçte işçilerin işsizlik sigortasından yararlanamamasının büyük bir hak kaybı olduğunu vurguladı ve acil düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. Turizm sektöründeki güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekti.

Turizm sezonunun sona yaklaşmasıyla birlikte Alanya’da birçok işçi iş akitlerinin askıya alınmasından kaynaklı ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu "askı" uygulaması işçilerin işten çıkarılmadan sözleşmelerinin geçici olarak durdurulması anlamına geliyor ve bu süreçte işsizlik sigortasından yararlanmalarını engelliyor.

Dev Turizm-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu bu durumun işçilerin sosyal güvenlik ve işsizlik haklarına zarar verdiğini vurguluyor. Özellikle mevsimlik işlerin yoğun olduğu turizm sektöründe çalışan işçiler sezon sonunda iş akitlerinin askıya alınmasıyla sosyal güvencesiz bir döneme giriyorlar. Yahyaoğlu turizm işçilerinin düzensiz sigorta prim ödemeleri nedeniyle uzun vadeli sosyal haklardan faydalanamadıklarını belirterek 600 gün prim şartı gibi kriterlerin sektör çalışanları için ağır olduğunu ifade ediyor. Bu sorunların çözümü için sendikalaşmanın yaygınlaştırılması ve yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini savunan Yahyaoğlu askı uygulamasının kaldırılması veya yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getiriyor. Aksi takdirde turizm sektöründe kalifiye işçi bulma sorununun artacağını ve sektörde nitelikli iş gücünün azalacağını belirtiyor. Sektörün gelişebilmesi için çalışanların sosyal haklarının korunması ve yıl boyu güvenceli istihdamın teşvik edilmesinin elzem olduğunu vurgulayan Yahyaoğlu bu mücadeleyi sürdüreceklerini ekliyor.

Alanya Medya Haber / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.