Soğuk Hava Depoları Antalya Tarımı İçin!

Soğuk Hava Depoları Antalya Tarımı İçin!
Antalya, Türkiye'de yaş sebze ve meyve üretimi ile ihracatında önde gelen bir şehir olmasına rağmen, şehirdeki soğuk hava depolarının sayısı ve kapasiteleri hakkında politika oluşturulmasına katkı sağlayacak veri ve istatistikler bulunmamaktadır.

Antalya Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önde gelen şehirlerinden biri olmasına rağmen soğuk hava depoları konusunda net verilere sahip değil. Soğuk hava depolarının büyük kısmı tüccarlar tarafından işletilirken üretici kooperatiflerinin sayısı çok sınırlı. Antalya'daki soğuk hava depoları kısa dönemli ve uzun dönemli olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor.

Kısa dönemli depolama daha çok sebzeler için kullanılırken uzun dönemli depolama özellikle narenciye gibi meyveler için tercih ediliyor. Tüccarlar genellikle depoları kendileri işletirken üreticiler bu depoları kiralama yoluna gidiyor ve kiralama ücretleri çeşitli maliyetlere göre belirleniyor.

Soğuk Hava Depoları Antalya Tarımı İçin!

Sektörde denetim ve standart eksikliği dikkat çekiyor; hijyen ve kalite denetimlerinin güçlendirilmesi talep ediliyor. Kooperatifler bu süreçte önemli bir rol oynayabilirken Antalya’da soğuk hava deposu kurabilmiş kooperatif sayısı sadece on civarında. Örneğin Korkuteli'deki Yazır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2000 yılında 4 bin ton kapasiteli bir soğuk hava deposu kurarak üreticilerin pazarlık gücünü artırmayı başarmış.

Kooperatifler sayesinde ürünler daha uygun fiyata depolanıp piyasaya sunulabiliyor ancak üreticiler vergi muafiyeti ve elektrik ücretlerinde indirim talep ediyor. Soğuk hava deposu eksikliği ve yeterli örgütlenmenin olmaması hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkileyen önemli sorunlar arasında.

Alanya Medya Haber / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.