Turist sayılarının doğruluğu: Turist sayıları ne kadar doğru?

Turist sayılarının doğruluğu: Turist sayıları ne kadar doğru?
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'deki turist sayısında rekorlar kırıldığını belirtmesine rağmen, otellerde doluluk oranlarının düşmesi bu açıklamaların doğruluğunu sorgulatıyor. Turist sayısındaki bu çelişki, yetkililerin verdiği rakamlarla sektördeki gözlemler arasında farklılıklar olduğunu düşündürüyor. Doluluk oranlarının düşmesi, turist sayısı artarken otellerin neden tam dolmadığı sorusunu gündeme getiriyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un "turist sayısında rekor kırdık" açıklamalarına rağmen otel doluluk oranlarının düşmesi sektörde kafa karışıklığına neden oluyor.

Resmi verilere göre 2024'ün ilk yedi ayında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı 289 milyonken otellerde konaklayan turist sayısı 193 milyon olarak kaydedildi.

Yaklaşık 96 milyon turist ise evlerde konaklamayı veya günübirlik ziyaretleri tercih etti. Bu tür konaklamalar net bir şekilde ölçülemiyor. Bakanlık verileri turist sayısının %83 otel konaklamalarının ise %5-6 oranında arttığını belirtse de otelciler müşteri sayısında azalma yaşadıklarını dile getiriyorlar. Bu çelişki otelcilerin mi yoksa bakanlığın mı doğruyu söylediği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Özellikle İran Gürcistan Irak Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerden gelen turistlerin önemli bir kısmının otellerde kalmadığı belirtilirken bazı ülkelerden gelenlerin otellerde kalma oranı %50’yi aşıyor. Yani otelcilerin doluluk oranlarındaki düşüş şikayetleri ve bakanlığın turist sayılarındaki artış açıklamaları arasındaki bu fark turist sayısının nasıl ve neye göre ölçüldüğü konusundaki belirsizlikleri artırıyor.

Alanya Medya Haber / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.