500.000 Türk lirası maliyete ulaştı! Alanya artık destek bekliyor!

500.000 Türk lirası maliyete ulaştı! Alanya artık destek bekliyor!
Alanya’da örtü altı üreticileri, Ağustos ortasında başlayan üretim sürecinde, maliyetlerin 500 bin lirayı geçtiğini belirtiyor. Üreticiler, ülke genelinde Arpa, Buğday ve Ayçiçeği gibi ürünlerde uygulanan planlı üretim projelerinin örtü altı üretim için de devreye alınmasını talep ediyor. Başkan Göktepe, maliyetlerin yüksek olduğunu vurgulayarak, üreticilerin ürünlerinin geleceğini planlayabilmeleri için bu desteğin sağlanmasını istiyor.

Alanya’da örtü altı tarım yapan üreticiler yüksek maliyetler ve belirsizlikler nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan planlı üretim desteği talep ediyor. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe özellikle domates salatalık ve patlıcan gibi örtü altı ürünlerinin üretiminde sürdürülebilirlik için planlı üretimin büyük önem taşıdığını belirtti.

Şu an planlı üretim desteği sadece arpa buğday ve ayçiçeği gibi ürünlerde uygulanıyor ancak Alanya’daki bu ürünlerin üretim oranı oldukça düşük. Göktepe bölgede başlıca üretilen örtü altı ürünlerinin de bu kapsama alınmasını istiyor.

Üreticiler maliyetlerin 500 bin TL’nin üzerinde olduğunu ve ilaç enerji mazot gibi girdi fiyatlarıyla başa çıkmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar.

Ürünlerini toprakla buluşturan çiftçiler gelecekte ne kadar ürün alacaklarını ve hangi fiyattan satacaklarını önceden bilmek istiyor. Bu nedenle Göktepe planlı üretimle birlikte sözleşmeli tarım modelinin de uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Üreticilerin fide sayılarının ziraat odası tarafından Haziran ayında paylaşıldığını belirten Göktepe bu sayede daha bilinçli bir tarım planlaması yapılabileceğini savunuyor.

Örtü altı tarımda planlama yapıldığı takdirde hem üreticinin maliyetlerinin azalacağını hem de piyasada ürün arzının garanti altına alınabileceğini belirten Göktepe Bakanlığın bu konuda ivedi adımlar atmasını talep ediyor.

Alanya Medya / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.