Antalya Şehrinde Hayran Bıraktı

Antalya Şehrinde Hayran Bıraktı
Antalya tarih boyu tarihsel güzellikleriyle turist çekmeyi iyi bilen harika bir şehirdir bu haberimizde de Antalya da yer alan o eşsiz güzellikleri bahsedeceğiz işte detaylar.

Antalya'nın Finike ilçesindeki Arykanda Antik Kenti sarp kayalıkların eteklerinde yer alarak muhteşem manzarasıyla dikkat çekiyor ve kente en rahat ulaşım Korkuteli üzerinden Elmalı yoluyla sağlanıyor ve de Arykanda Likya halkının eseri olup Luvice "Yüksek Kayalığın Yanındaki Yer" anlamına gelen adıyla önemli bir şehircilik harikası olarak öne çıkıyor.

İlk kez 1838'de Charles Fellows tarafından keşfedilen antik kent MÖ 4. yüzyılın sonlarına kadar uzanan kaya mezarlarıyla tarih sahnesine çıkıyor. Helenistik ve Roma dönemlerinde yoğun olarak yerleşilen Arykanda kereste ticaretiyle zenginleşmiş ve zengin su kaynakları sayesinde konaklama ve dinlenme yeri olarak kullanılmış. Kentin akropolü Ticaret Agorası'ndaki kaliteli işçilikle dikkat çekerken meclis binası Helios Tapınağı villa ve sarnıç yapıları gibi önemli yapılar bulunuyor. Yamaç hamamı stadyum ve tiyatro da görülmeye değer. Arykanda'da 1971'den beri süren kazılar Likya mimarisinin tipik özelliklerini ortaya çıkarırken teraslama yöntemiyle kayalıklar üzerine inşa edilen kent sedir ağaçları ve su kaynaklarıyla zenginleşmiştir. Su sistemleri hamamlar kilise ve tapınak yapıları ise kentin sürekli kullanımda olduğunu gösteriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Arykanda Antik Kenti ziyaretçilerini bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.