EYT için yeni ayar ön görüldü

EYT için yeni ayar ön görüldü
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde, 1 Eylül 2024 itibarıyla yeni bir dönem başladı. Bu değişiklik, emekli olup çalışmaya devam edenleri ilgilendiriyor ve bu tarihten itibaren yürürlüğe girdi.

1 Eylül 2024 itibarıyla Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında önemli bir değişiklik yürürlüğe girdi. TBMM Genel Kurulu tarafından 28 Temmuz 2024 tarihinde kabul edilen ve 2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kanunun bazı maddeleri 1 Eylül 2024 tarihinde uygulanmaya başlandı. Bu değişiklikler EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam edenleri ve işverenleri doğrudan etkiliyor.

Daha önce işverenlere sunulan yüzde 5'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi hakkı artık sona erdi. Bu destek emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam eden çalışanların sosyal güvenlik primlerinin bir kısmını devletin karşılamasını sağlıyordu. Yeni düzenleme ile bu uygulama kaldırıldı. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici 95. madde de bu kapsamda yürürlükten kaldırıldı. Bu madde işverenlerin yükünü hafifletmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanan prim desteğini içeriyordu. 1 Eylül 2024 itibarıyla bu prim desteği de sona erdi ve işverenler artık çalışanların sosyal güvenlik primlerinin tamamını kendileri ödeyecek.

Bu düzenleme işverenler için ek maliyetler doğururken çalışanlar açısından da önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Yeni dönemde işverenler çalışanların prim yükünü tamamen üstlenecek ve devlet desteği ortadan kalkacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.