Ev hanımlarına ömür boyu maaş! Sigortalı işte çalışmadan emekli olmanın yolu var mı?

Ev hanımlarına ömür boyu maaş! Sigortalı işte çalışmadan emekli olmanın yolu var mı?
Düzenli olarak herhangi bir işte çalışmayan, sigortalı olarak kurumda iş başlangıcı bulunmayanlar için fırsat ayağa kadar geldi. Sağlık problemi olanlar, öğrenciler, ev hanımları sigorta girişi olmadan dahi ömür boyu ödeme alabilecek. İşte konuyla ilgili merak edilenler

Yaşam şartlarından kaynaklı olarak herhangi bir kurumda düzenli çalışma fırsatı elde edemeyenler tek bir yolla emekli olabiliyor. Bu sayede özellikle hayatını çocuklarını adamış olan ev hanımları ömür boyu maaş alabilme garantisini elde ediyor.

Normal şartlarda yasalar gereğince emeklilik, sigorta girişi yaş ve prim şartı sağlandığında gerçekleşiyor. EYT ile birlikte yaş şartının ortadan kalktığı da biliniyor. Tüm bu seçeneklerin dışında farklı bir yol daha bulunuyor.

Herhangi bir yere kayıtlı olarak çalışmıyor olsa dahi kişinin emekli olabilmesi nasıl mümkün olabilir?

Hedefte ev hanımlarının yer aldığı bu düzenleme kanunlarda isteğe bağlı sigortalılık olarak geçiyor. Bireysel olarak SGK kurumuna başvuruda bulunup isteğe bağlı sigorta işlemleri başlatılarak aylık ödeme yapılabilir. Bu sayede kanunlarda belirtilen şartlar yerine getirilerek emekli olabilmenin de yolu açılmış olur.

İsteğe Bağlı Sigortalı Olmanın Şartları Nelerdir?

Ancak isteğe bağlı sigorta yaptıracak olan kişinin malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekiyor. Emekli olabilmek için prim ödeyecek olan kişinin 18 yaşından büyük olması da aranan bir diğer şart.

Normal şartlarda iş başlangıcı yapılan yerde sigorta prim ödemeleri işveren tarafından yapılıyor. Fakat sigortalı bir işte çalışmayan kişi için bu durum değişiyor. Bireysel olarak kişinin kendi prim ödemelerini yapması gerekiyor. Düzenli şekilde yapılan prim ödemeleri sayesinde kanunda belirtilen tarihte emekli olabilmenin de yolu açılıyor. Kendi primini ödeyen kişi 4A sigorta kapsamında hem emeklilik hakkı kazanıyor hem de sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.

İsteğe bağlı sigortalılık işlemlerinin başlatılabilmesi için en yakındaki SGK kurumuna gidilmesi yeterli oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.