Akdeniz suyu Tehlikeli alarm verdi

Akdeniz suyu Tehlikeli alarm verdi
Akdeniz suyu için resmen alarm verildi ve tehlikeli boyutlara çıkmasından korkulan bu durum pek de iç açıcı görünmüyor işte detaylar.

Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklıkları ortalamanın 3 santigrat derece üzerine çıkarak tehlikeli seviyelere ulaştı. Bu durum İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl'a göre kuraklık ve yangın risklerini artırıyor. 1980'den beri okyanus sularının ısındığını belirten Tağıl deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesinin hava olaylarıdır.

Basınç sistemlerinde değişikliklere neden olduğunu bunun da kara sıcaklıklarını ve kuraklığı artırdığını ifade etti. Ayrıca deniz suyu sıcaklıklarının artması deniz canlılarını tehdit ediyor ve istilacı türlerin yayılmasına neden oluyor.

Akdeniz'in ısınması tropikal şartların oluşmasına ve yağışlı hava koşullarının artmasına yol açıyor. Bu da fırtınalara ve tozlu hava koşullarına sebep olabiliyor. Yüzey suyu sıcaklıkları ortalamanın 3 santigrat derece üzerine çıkarak tehlikeli boyutlara ulaştı ve bu durum kuraklık ve yangın riskini artırıyor.

Prof. Dr. Şermin Tağıl deniz suyu sıcaklıklarının rekor seviyelerde olduğunu ve bunun aşırı hava olaylarına deniz canlılarının tehdit edilmesine istilacı türlerin yayılmasına ve karbon tutma yeteneğinin azalmasına neden olduğunu belirtti.

Deniz yüzeyindeki sıcaklık artışının güneyden gelen sıcak hava dalgalarını ve kuru rüzgarları tetiklediğini bunun da kara sıcaklıklarını artırarak Doğu Akdeniz'in tropikal iklim şartlarına yaklaştığını ve Batı Anadolu'da yangın riskinin arttığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.