Kadın memurun doğum sonrası yarı zamanlı çalışmasına emsal karar!

Kadın memurun doğum sonrası yarı zamanlı çalışmasına emsal karar!
Kadın memurun doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı elinden alındı. Sağlık-Sen devreye girdi. Konu mahkemeye taşındı. Mahkemeden çıkan işte o emsal karar…

Sağlık-Sen’in İstanbul'da bulunan şubesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde çalışan bir kadın memurun doğum sonrası talebi reddedildi. Yarı zamanlı çalışma talebi reddedilen kadın konuyu yargıya taşıdı. İstanbul 9. İdare Mahkemesinde görülen dava sonucunda mahkeme emsal teşkil edecek bir karar aldı.

Sağlık-Sen yetkilileri verilen karara yönelik dava sırasında haksız ve hukuka aykırı olduğunu emsal yargı kararlarının bulunduğunu ve davacının çocuğunun bakıma muhtaç olduğunu söyleyerek kararın iptalini talep etti. Peki mahkeme buna ne söyledi?

Kadın Memurun Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışma Hakkı

657 sayılı devlet memurları kanunu içerisinde doğum sonrası yarı zamanlı çalışma başlığında bir madde bulunuyor. Bu maddede doğum yapan memurun çocuğu mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde yarı zamanlı çalışma talep edebileceği hükmü yer alıyor.

Kanun tarafından açıkça verilmiş bu hakkın kullanılmasına engel olunması mahkemede büyük tepki çekti. Yapılan duruşma sonrasında Sağlık-Sen'in tepkisi haklı bulundu. Red talebi durduruldu. Mağdur edilen kadının hakkı mahkeme tarafından onandı.

Mahkemenin emsal teşkil eden o kararında dikkate alınan ve mağdurun lehine sonuçlanan o ifadeden bir kesit:

“Aile düzeninin olumsuz etkileneceği, maddi ve manevi zorluklarla karşılaşılacağı ve bu durumun telafisi güç ya da imkansız zararlar doğabileceği ortadadır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.