30 dereceyi geçti! Deniz iyiden iyiye ısınıyor! Akdeniz ısınıyor ALANYA

30 dereceyi geçti! Deniz iyiden iyiye ısınıyor! Akdeniz ısınıyor ALANYA
 Yazar / Alanya Medya
Deniz derecesi 30'u geçti. Akdeniz iyice ısınmaya devam ediyor Alanya. İşte haberin ayrıntıları.

2023 yılında Akdeniz’de 28 derece olarak kaydedilen deniz suyu sıcaklıklarının 2024 Ağustos ayında 32 dereceyi aşması büyük endişe yaratmıştır.

Adana Karataş’ta 322 derece ile rekor kırılırken Mersin Hatay Antalya ve Muğla’da da deniz suyu sıcaklıklarının 30 dereceyi aştığı gözlemlenmiştir.

Akdeniz'deki bu aşırı ısınma ekosistem için ciddi tehditler oluşturmakta; deniz suyu sıcaklıklarındaki bu artış Ege Marmara ve Karadeniz’de de benzer şekilde kaydedilmiştir.

Ege Denizi’nde Aydın Didim’de 29 derece Marmara Denizi’nde İstanbul’da 283 derece ve Karadeniz’de Giresun’da 281 derece sıcaklık ölçülmüştür.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barış Önol Akdeniz ve Basra Körfezi’nde deniz suyu sıcaklıklarının daha da artacağı konusunda uyarılarda bulunurken gelecek haftalarda sıcak hava dalgasının etkisini artıracağını vurgulamıştır.

Bu sıcaklık artışları deniz ekosistemlerinde ve kara ekosistemlerinde geri dönülmesi zor hasarlara yol açabilir.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nden Dr. Erol Kesici sıcaklık artışlarının canlı türlerinin yaşam alanlarını olumsuz etkilediğini göçlere ve besin savaşı gibi ciddi sorunlara yol açacağını belirtmiştir.

Bu durum popülasyonların büyüme hızının yavaşlamasına ekosistem dengesinin bozulmasına su ve gıda kaynaklarının tükenmesine ormansızlaşmaya çölleşmeye ve buzulların erimesine neden olabilir.

Ekosistemdeki bu dengesizlik virüs kaynaklı hastalıkların artmasına ve canlı türlerinin yok olmasına sebep olabilecek ekosistemin doğal döngüsünü tamamen bozabilecektir.

Bu gelişmeler gelecekte gezegenin kaynaklarını paylaşmanın daha zor olacağı bir dünya öngörüsü sunmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.