Takibe düşen kredilerin sayısında yükselme var

Takibe düşen kredilerin sayısında yükselme var
BDDK verilerine göre, kredilerin nominal artışı devam ederken, takipteki alacaklar da yükseldi. Yıl başında yüzde 1,65 olan takipteki krediler, yılın ilk üç ayında düşüş gösterse de temmuz itibarıyla tekrar artarak yüzde 1,73 seviyesine ulaştı. Bu durum, vatandaşların borçlarını ödemekte zorlandığını gösteriyor.

BDDK'nın verilerine göre Türkiye'de kredi hacmi yılbaşından itibaren önemli bir artış gösterdi ancak borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşların sayısı da yükseldi. Özellikle bireysel kredi ve kredi kartları takibe düşen alacaklarda öne çıkıyor.

Kredilerdeki nominal artış yüzde 25 olurken ihtiyaç kredilerinde bu oran yüzde 28 kredi kartlarında ise yüzde 35’e ulaştı. Takibe düşen kredi kartları yüzde 156 artış gösterdi. Konut kredileri yüzde 4 artarken taşıt kredileri yüzde 1377 azaldı.

Bireysel kredilerde takipteki alacak oranı yüzde 4669 ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 4703 oranında arttı. Kredi kartlarında takip oranı yılbaşındaki yüzde 137 seviyesinden yüzde 259'a çıktı.

Ticari kredilerde ise takibe düşenlerin oranı yılın başına göre düşüş gösterdi ancak temmuzda bu oran yeniden yükselmeye başladı.

Takipteki alacakların genel kredilere oranı ticari krediler hariç artış eğiliminde olup yılbaşındaki yüzde 165'lik oran ağustos sonunda yüzde 173'e yükseldi.

Kaynak: ekonomim

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.