Kimi bölgelerde yüzde 80 düştü OTEL dolu kâr yok! TURİZM da sezon sonu yakın!

Kimi bölgelerde yüzde 80 düştü OTEL dolu kâr yok! TURİZM da sezon sonu yakın!
Otel dolu ancak kar olmadığı görünüyor! Kimi bölgelerde ise yüzde seksen düşüşe geçen fiyatlara rağmen durum ilgin işte detaylar.

Turizm sezonu sona yaklaşırken birçok bölgede otel fiyatlarında yüzde 80’e varan düşüşler yaşanmasına rağmen turizmciler kârdan memnun değil. Maliyetlerin yüzde 85 artmasına rağmen döviz kurunun sadece yüzde 25 artması otellerin gelirlerinin erimesine neden oluyor.

Turizmciler sezonun uzaması umuduyla fiyatlarını ciddi oranlarda düşürdü ve doluluk oranlarında artış yakaladı. Örneğin Antalya’da oteller üç gecelik konaklama bedelini 62 bin 400 TL’den 22 bin TL’ye kadar indirdi.

Bodrum’daki oteller de yüzde 70-80 doluluk oranına ulaştı ancak düşük fiyatlar kârlılığı ciddi şekilde etkiliyor. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’nden Serdar Karcılıoğlu maliyetlerin artmasına rağmen fiyatların bu kadar düşmesinin otelleri zor durumda bıraktığını belirtiyor. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhanettin Şili de turist sayısında geçen yıla göre yüzde 10-15 artış olduğunu ancak döviz kurundaki artışın maliyetleri karşılayamadığını vurguluyor. Turizm sektörünün maliyet artışları karşısında kâr sağlayamamasının bir diğer nedeni de kış turizmi beklentilerinin zayıf olması.

Avrupa’dan Türkiye’ye en çok turist getiren şirketin iflası da bu durumu olumsuz etkiliyor. NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür güneydeki otellerin 15 Kasım’a kadar açık kalacağını ve doluluk oranlarında artış gözlemlendiğini belirtse de kârlılık konusunda sıkıntıların devam ettiğini dile getiriyor. Türkiye’ye gelen turist sayısı ise Temmuz 2024 itibarıyla yüzde 2.6 artışla 7 milyon 334 bine ilk yedi ayda ise yüzde 8.3 artışla 29 milyona ulaştı. Turizmdeki büyümenin yavaşladığı ve kârlılığın ciddi bir sorun olduğu gözlemleniyor.

Alanya Medya / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.