Mahkemeden karar! EV KİRAsını yapay zeka belirledi! İşte detaylar...

Mahkemeden karar! EV KİRAsını yapay zeka belirledi! İşte detaylar...
Bir ev kira tutarı için yapay zekaya başvuran mahkeme bu kararı baz aldı görünüyor işte detaylar.

İstanbul Üsküdar’da yaşanan bir olayda ev sahibi kira bedelini 4 bin TL’den 12 bin TL’ye yükseltmek isteyince kiracı bunu kabul etmeyerek taraflar mahkemeye başvurdu. Avukat Mahmut Tarhan’ın verdiği bilgilere göre mahkeme sürecinde bilirkişi tarafından 12.500 TL'lik bir kira tespiti yapıldı ancak bu rakama itiraz edildi. Bilirkişinin belirlediği miktarın bölgedeki güncel kira seviyelerine uygun olmadığını düşünen taraflar daha doğru bir değerlendirme yapılması gerektiğini savundu.

Olayın devamında mahkeme şaşırtıcı bir karara imza atarak kira bedelinin belirlenmesi konusunda yapay zeka teknolojisinin kullanılmasına karar verdi. Bu hukuk tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti. Yapay zeka mahkeme tarafından verilen görev doğrultusunda bölgedeki diğer evlerin kira bedellerini söz konusu evin yaşını konumunu ve benzeri faktörleri dikkate alarak daha adil bir kira tespiti yapacak.

Taraflar arasındaki uyuşmazlığın bu yeni yöntemle çözülmesi bekleniyor. Yapay zeka teknolojisinin daha önce emlak sektöründe yaygın olarak kullanılmayan bir alanda devreye sokulması ve mahkeme kararıyla kira tespitinde belirleyici rol oynaması kira anlaşmazlıklarına getireceği yeni yaklaşımlar açısından büyük bir ilgi uyandırıyor. Özellikle kira fiyatlarındaki artışlar ve mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların artış göstermesi bu gibi alternatif çözümlerin daha fazla gündeme gelmesine neden olabilir. Kararın emsal niteliği taşıyıp taşımayacağı ve gelecekte benzer davalarda yapay zeka kullanımının yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı ise merak konusu.

Kaynak: atv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.