Artık konut alırken ve kiralarken dikkat edilmesi gerekenler var

Artık konut alırken ve kiralarken dikkat edilmesi gerekenler var
 Yazar / Alanya Medya
Konut kiralayacaklar konut alacaklar için kritik uyarılar! İşte artık konut alacaklar kiralayacakların dikkat etmesi gerekenler.

Konut alımı ve kiralama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar oldukça kapsamlı olup doğru kararlar almak için bu süreçlerde dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta vardır.

Özellikle ev alırken oturum amaçlı mı yoksa yatırım amaçlı mı alınacağı belirlenmeli; iç mekanın kullanışlılığı konumun iş ve sosyal yaşama uygunluğu toplu taşıma olanakları gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Yatırım amaçlı alımlarda amortisman süresi ve bölgesel gelişim potansiyeli evin gelecekteki değer artışı açısından önemlidir.

Evin ruhsat iskan belgesi ve mimari projesi gibi resmi evraklarının kontrolü brüt ve net alanların ayırt edilmesi gibi teknik detaylar da göz ardı edilmemelidir.

Tapu kaydının ipotek veya haciz gibi kısıtlamalar içerip içermediği mutlaka kontrol edilmeli ve satın alınacak dairenin otopark alanı gibi olanakları değerlendirilmelidir.

Konut kiralarken ise kira rayiç bedellerinin araştırılması evin teknik özelliklerinin kontrol edilmesi apartmanın deprem ve yangın gibi beklenmedik durumlara karşı güvenliği gibi unsurlar önemlidir.

Depozito bedelinin yasal sınırlar içinde belirlenmesi evcil hayvan prosedürleri emlakçı komisyonu gibi detaylar göz önünde bulundurulmalıdır.

Depozito bedeli yasal olarak en fazla üç aylık kira bedeli kadar olabilir ve vadeli bir hesaba yatırılması gerekmektedir.

Evin kiralama sürecinde herhangi bir hasar tespit edilirse bu bedel hasarların karşılanması için kullanılabilir; aksi durumda kira sözleşmesi sona erdiğinde geri ödenmelidir.

Bu süreçlerde tüm bu unsurlar göz önünde bulundurularak hareket edilmesi hem ev sahipleri hem de kiracılar açısından uzun vadede olası sorunları önlemek adına büyük önem taşımaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.