Euro - Dolar ikilisi haftaya yükseliş sürdürerek başladılar

Euro - Dolar ikilisi haftaya yükseliş sürdürerek başladılar
 Yazar / Alanya Medya
Dolar Euro ikilisi haftaya yükselişlerini artırmaya devam ederek başladılar konuya dair detaylar şu şekildedir.

Son dönemde Türkiye'de döviz kuru hareketliliği devam ediyor. 2024 Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası yükselişe geçen dolar ve euro kurları nisan ve mayıs aylarında yatay bir seyir izlemiş ancak haziran itibarıyla tekrar artış göstermişti. Dolar kuru 33 TL'yi euro ise 36 TL'yi aşarak rekor seviyelere ulaşmıştı. Geçtiğimiz hafta Japonya Borsası'ndaki dalgalanmaların ardından dünya piyasaları da etkilenmiş bu durum Türk Lirası'nın diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açmıştı. Euro kuru geçen hafta 37 TL'yi geçerken dolar kuru yeni haftaya 3371 TL'den euro ise 3727 TL'den başladı.

14 Mayıs seçimlerinden önce 1957 TL olan dolar kuru Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından 1997 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreninin ardından Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması Türkiye ekonomisinin rasyonel bir zemine döneceğine dair umutları artırmıştı. Merkez Bankası'nın seçim sonrası uyguladığı faiz artırımları döviz kurlarındaki yükselişi durduramamıştı.

Haziran'dan itibaren başlayan faiz artırımları politika faizini yüzde 85'ten yüzde 50'ye kadar yükseltmiş ancak döviz kurlarında beklenen düşüş gerçekleşmemişti.

Son dört Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranları sabit tutulsa da dolar ve eurodaki yükseliş eğilimi devam etmişti. Türk Lirasının değer kaybı ve yüksek faiz politikaları Türkiye ekonomisinin geleceğine dair belirsizlikleri artırırken piyasalarda dalgalanma sürüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.