Küçücük kasaba Alanya'dan fazla para kazanıyor

Küçücük kasaba Alanya'dan fazla para kazanıyor
 Yazar / Alanya Medya
Gelen turist sayısına oranlar Alanya bu sene rekor kırdı. Ama gelen turist para harcamıyor. Ancak İtalya'nın o kasabasına giden turistler avuç avuç para harcıyor. Peki bu nasıl oluyor?

Ülkemiz doğal güzellikleri açısından adeta bir cennet. Turist gelen turist sayısı bazında ise dünyanın ilk 5'inde bulunmakta. Ancak kazandığımız para diğer ülkelere nazaran adeta devede kulak.

Onlarca yıllık turizm birikimimiz olmasına rağmen hitap ettiğimiz yabancı turist kitlesi onlarca yıldır değişmiyor. Biz hala daha maalesef ucuz tatilin adresi olarak yabancı turist tarafından tercih edilmekteyiz.

Dünya çapında örneklerine baktığımızda İtalya dik yokuşları, küçük restoranları, olmayan yollarıyla turizmden elde ettiği geliri bizden neredeyse 10 kat daha fazla. Büyük kruvaziyer gemilerin her gün amorfi sahiline onlarcası gelmekte.

Sebebi ise mimari yapılar, tarihi eserler, bozulmamış şehir dokusudur. Fransa'nın iç kısımlarında yetiştirilen şaraplar ve peynirler buralarda satılmaktadır. Yöreye özgü olmayan İtalyan yemekleri de amalfi sahilinde bulunan küçük restoranlarda yüzlerce kişiyi kuyrukta bekleterek sunulmaktadır.

Sahilde bulunan yürüyüş rotaları ise dik ve yürüyüşe elverişsiz olmasına rağmen yabancı turistler tarafından parayla kullandırılmaktadır. Fiyatlar ise ne çok yüksek ne de çok düşüktür. Belli bir standart ülke genelinde yakalanmıştır.

Yani turistler fiyat araştırması yapmadan gönlünce gezip para harcamaktadır. Bizde ise otel ve konaklama ücretleri çok düşük olmasına rağmen sahillerde bulunan Beach parklar Avrupa sahillerinin 20 kat daha üzerinde fiyatlarla hizmet vermektedir.

Yani ortada bir orantısızlık mevcuttur. Ayrıca sahillerimizden mahallelere doğru çıkıldığında belli bir mimari anlayışla inşa edilmemiş yapılar ise görülecek nitelikte değildir.

Yani acilen bir kent dokusuna ve katma değeri yüksek kültür turizmine de geçiş yapmamız gerekmektedir. Neredeyse bütün sahil kentlerimizde bulunan tarihi yapılar ise onarılmayı ve turizme kazandırılmayı beklemektedir.

Alanya Medya/ ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.