The Forbes: 2024 en iyi Turizm Ekonomisine sahip 10 Ülke

The Forbes: 2024 en iyi Turizm Ekonomisine sahip 10 Ülke
Dünyaca ünlü Forbes 2024 yılının en iyi ekonomilerine sahip ülkeleri listeledi ve Turizm konusunda en iyi 10 ülke ise şu şekilde sıralanmıştır.

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2024 raporuna göre Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip. Avrupa'dan 6 ülke ilk 10'da yer alırken Türkiye 29'uncu sırada. Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi, ülkelerin turizm sektörlerini havaalanları, ulaşım, doğal ve kültürel kaynaklar, güvenlik, fiyat rekabeti ve turizme açıklık gibi faktörlere göre değerlendiriyor.

ABD, doğal kaynaklar ve turistik altyapı açısından yüksek puanlar alırken fiyat rekabeti ve güvenlikte düşük performans gösteriyor. Türkiye yılın ilk 4 ayında 12 milyon 678 bin 959 ziyaretçi ağırladı. Avrupa'da ise bazı şehirler aşırı turizmi engellemek için turizm vergilerini artırıyor. Raporda turizmde işgücü açığı, uçuş rotalarının yetersizliği ve enflasyon gibi zorluklar vurgulanıyor.

2024 Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre, ABD dünyanın en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip. İlk 10'da Avrupa'dan 6 ülke var ve Türkiye 29. sırada. Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi'nde ülkeler havaalanları, kara ulaşımı, limanlar, doğal ve kültürel kaynaklar, güvenlik, fiyat rekabeti ve turizme açıklık gibi kriterlerle değerlendiriliyor. ABD, milli parklar, üniversiteler ve büyük metropoller sayesinde zirvede. Türkiye, yılın ilk 4 ayında 12 milyon 678 bin 959 ziyaretçi ağırladı. ABD doğal kaynaklarda üçüncü, turistik hizmetler ve altyapıda altıncı sırada.

Fiyat rekabetinde 115., güvenlikte 77. sırada. Malezya fiyat rekabetinde, Singapur güvenlikte birinci. 2021'de Japonya listenin başındaydı. İlk 10'da ABD, İspanya, Japonya, Fransa, Avustralya, Almanya, Birleşik Krallık, Çin, İtalya ve İsviçre var. 119 ekonomiden 71'i puanlarını artırdı ama ortalama endeks puanı pandemi öncesi seviyelerin %0,7 üzerinde. Avrupa şehirleri aşırı turizmi engellemek için turizm vergileri uyguluyor. Turizmde işgücü açığı, uçuş rotalarının talebi karşılayamaması ve enflasyon gibi zorluklar var. Veriler 2023 sonunda toplandı.

ilk 10'unda yer alan en iyi turizm ekonomisine sahip ülkeler şu şekilde:

1- Amerika Birleşik Devletleri
2- İspanya
3- Japonya
4- Fransa
5- Avustralya
6- Almanya
7- Birleşik Krallık
8- Çin
9- İtalya
10- İsviçre
.,..... 29. Türkiye

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.