Engelli bireylere Müjde Elon Musk projesi Neuralink’ten

Engelli bireylere Müjde Elon Musk projesi Neuralink’ten
Elon Musk kendine ait beyin çipi şirketi Neuralink ilk insan denemesinde beyin-bilgisayar ara yüzü (BCI) teknolojisinin engelli bireylerin yaşamlarını iyileştirip daha bağımsız olmalarına nasıl yardımcı olabileceğini gösterdi işte sevindirici ve güzel detaylar şu şekilde.

Elon Musk'ın beyin çipi şirketi Neuralink'in ilk insan denemesi beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) teknolojisinin engelli bireylerin yaşamlarını nasıl değiştirebileceğini gösterdi. İlk kez bir insana kablosuz beyin çipi yerleştirilen 30 yaşındaki Noland Arbaugh boynundan aşağısı felçli olmasına rağmen bazı özerklik kazandı.

Cihaz implantasyonu sonrası yaşanan sorunlar nedeniyle bazı yeteneklerini kaybetti. Bu tür BCI cihazları beyin sinyallerini yakalayıp bunları çeşitli işlevlere dönüştürerek engelli bireylerin kaybettikleri bazı işlevleri geri kazanmalarına yardımcı olabilir.

Stentrode gibi minimal invaziv cihazlar beyne zarar vermeden yerleştirilebiliyor ve bu teknolojiler ağır engelli hastaların bağımsızlığını artırma potansiyeline sahip. BCI teknolojisi yıllardır klinik deneylerde kullanılıyor ve bu alanda önemli ilerlemeler kaydedildi.

Şu anda sadece klinik çalışmalarda kullanılmak üzere onaylı olan bu cihazlar birçok hastanın yaşamını değiştirecek nitelikte.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.