Alanya’da konut fiyatları dibi gördü! Sektör temsilcileri gidişat iyi değil diyerek uyardı!

Alanya’da konut fiyatları dibi gördü! Sektör temsilcileri gidişat iyi değil diyerek uyardı!
Türkiye’de konut fiyatları enflasyonun oldukça altında seyrediyor. Şehirler arası değerlendirmelerde ise Antalya ve Alanya konut fiyatlarındaki artışa rağmen enflasyonun altında en düşük seyreden il arasına giriyor. Sektör temsilcileri durumun hiç iyiye işaret etmediğini dile getirerek uyarıyorlar!

Alanya ve Antalya mayıs ayı itibari ile konut fiyatlarındaki düşüşte adeta dibi gördü. Türkiye’de yaşanan enflasyonun altında kalan konut fiyatlarındaki düşüşün açıklamasını sektör temsilcileri yatırım azlığı olarak yaptılar.

Sektördeki düşüş nasıl devam edecek?

Özellikle Antalya ve Alanya gibi şehirlerde konut sektöründe fiyatların artışında etkili olan bir unsur yabancılara konut satışlarının artmış olması olarak görüldü. Ancak, Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker’in yaptığı açıklamalara göre Türkiye'deki satışların sadece yüzde 1,5'ini yabancılar oluşturuyor.

Yabancılara konut satışında alınan tedbirler yabancı vatandaşların başka ülkelere kaymasına sebep olduğunu ve bu durumun sektörü etkilediğini de dile getiren Küçüker açıklamalarında;

‘’Bizim bölgemizde fiyat artışları en minimum seviyede kaldı. Müteahhitlerimiz ellerinden geldiği kadarıyla fiyatları en düşük seviyede tutmaya çalışıyorlar.

Maalesef bizim sektörümüz bir takım olumsuzlukların sebebi gibi gösterilmeye çalışıldı. Özellikle yabancılara karşı olumsuz bir algı oluşturuldu. Türkiye'deki satışların sadece yüzde 1,5'ini yabancılar oluşturuyor. Ülkemizde enflasyonun etkisi ve maliyeterin artmasından dolayı fiyatlar o seviyeye gelmişti.

Çıkan kanunlarla yabancı yatırımcılara ciddi bir müdahale geldi. Yabancı yatırımcıların başka ülkelere kaydılar. Bu da piyasayı olumsuz etkiledi. Şu anda konut yapımı da diğer yıllara göre düştü. Ama biz bunun konut fiyatlarını düşürücü değil, ileride artırıcı bir unsur olacağını söylüyoruz.

Arz azaldığı zaman mevcuttakinin değeri yükselecektir. İnşallah yakında sektörümüze destek olacak düzenlemeler yapılıp, sektöre ivme kazandırılacaktır. Faizlerin de artık düşmeye başlayacağını umuyoruz. Bununla birlikte sektör toparlanacaktır diye düşünüyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.