Alanya'da önlem alınmazsa marketlerde ve pazarlarda ateş pahasına satılacak

Alanya'da önlem alınmazsa marketlerde ve pazarlarda ateş pahasına satılacak
Alanya Turizm anlamında olduğu kadar tarım anlamında da ülkemizin önemli şehirlerinden biridir. Katma değeri yüksek olan avokado ise ilçemizin önemi tarım ürünlerinden biridir. Avokado yetiştirilmesi ile ilgili Risk nedir? Neden pahalıya satılacak?

Avokado yüksek katma değer içeren önemli bir tarım ürünü olarak kabul edilmektedir. Tropikal iklim meyvesi olarak adlandırılan avokado Maalesef bu sene risk altında. Ülkemizin önemli avokado tedarikçilerinden olan Alanya çiftçisi ise söz konusu duruma müdahale edilmemesi durumunda önümüzdeki yıl avokadonun tüm ülke genelinde market ve pazarlarda çok yüksek fiyatlardan satılacağı uyarısında bulunmaktadır.

Özellikle bu sene yaz mevsiminde mevsim normallerini çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları çok şiddetli buharlaşmaya sebep olduğundan dolayı avokado ağaçlarını ve meyvesini olumsuz anlamda etkilemektedir.

Söz konusu durumun devam etmesi halinde avokado hasadının geçtiğimiz seneye oranla azalması ve nihayetinde fiyatlarında çok yüksek seviyelere çıkması beklenmektedir. Bunun yanında her yıl yaşanan orman yangınları maalesef meyve sebze bahçelerine dahi sıçramaktadır.

Haziran ayında mevsim normallerinin üzerinde sıcak bir havanın olması Temmuz ayında havaların daha da ısınacağı anlamına gelmektedir. Bu da beraberinde çok şiddetli kuraklık ve orman yangınlarını maalesef beraberinde getirecektir.

Söz konusu etkenlerden olumsuz anlamda etkilenecek olan avokado üretimi ise eğer önlem alınmazsa düşüş yaşayacaktır. Bu da ürünün market ve pazar fiyatına olumsuz anlamda yansıyacaktır.

Alanya Medya / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.