Alanya’da şok yeni kira dönemi! Kiracılar mağdur, ev sahipleri ne yapmaya çalışıyor?

Alanya’da şok yeni kira dönemi! Kiracılar mağdur, ev sahipleri ne yapmaya çalışıyor?
1 Temmuz 2024 tarihi itibari ile %25’lik kira sınırının kalkması kiracı ve ev sahibi arasındaki gerginlikleri şimdiden arttırmaya başladı. Özellikle Alanya gibi büyük semtlerde ev sahipleri kiraları 1 yıllık, 6 aylık olarak peşin istemeye başladı.

Kiraları 1 yıllık veya 6 aylık olarak peşin isteyen ev sahiplerinin bu tutumu kiracıları tedirgin ederken neden peşin ödeme istedikleri de merak konusu oldu.

Alanya’da bazı ev sahipleri kiraları peşin isterken bazıları da çıkış taahhütnamelerini önceden belirliyor. Bu duruma bir anlam veremeyen kiracılara açıklama çok gecikmeden gayrimenkul danışmanı Ali Özsoy’dan geldi.

Özsoy ev sahiplerinin bu tutumlarının bitecek olan kira sınırlaması ile bir alakası olmadığını belirterek;

‘’Günümüzde ihtiyaca göre ev sahipleri aylık üç aylık veya yıllık kira ücreti isteyebilmektedir. Bazıları ay ay prosedürlerle uğraşmamak için bazıları da kiracının ödeme gücünü öğrenmek veya ileride ödemelerden dolayı mağduriyet yasamamak için böyle yollar tercih etmekteler.’’ ifadelerini kullandı.

Bununla beraber yeni vergilendirme sistemine dahil olmak istemeyen emeklilerin de bazı önlemler aldığını belirten Özsoy;

‘’Ayrıca kiralarla ilgili çıkan vergilendirme ve e-devlet üzerinden kiralanma olacağı söylentileri de ev sahiplerinin olabilecek yeni sisteme geçmeden doğabilecek vergilendirmelerden kendilerini korumanın en kolay yolu olan bu sitemi tercih etmekteler.’’ dedi.

Son olarak bazı hukuki sebeplerden dolayı da ev sahiplerinin önlem almak için bu gibi yollar izlediğini belirten Özsoy; ‘’Bir diğer hususta tahliye taahhütnamesi ev sahibi bir mağduriyet yaşandığında veya bir anlaşmazlık halinde tahliye sürecini hızlandırmak için mutlaka taahhüdü şart koşmakta. Taahhütnamenin geçerli olması içinde kira sözleşmesi ile en az bir aylık farklı ileri tarihli imza attırılıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Alanya Postası

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.