Cenaze Ödeneği Nasıl Alınır? 2024 Yılı İçin Belirlenen Tutar Kaç TL?

Cenaze Ödeneği Nasıl Alınır? 2024 Yılı İçin Belirlenen Tutar Kaç TL?
Cenaze ödeneği nasıl alınır? Nereye başvuru yapılır? 2024 yılı için kaç TL olarak belirlenmiştir? Kimler tarafından alınabilir? Bu hak kaç yıl geçerli?

SGK ile birlikte Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vatandaşlara dönem dönem kalıcı ya da tek seferlik ödemeler yapıyor. Bu ödemelerin bazılarından vatandaşların haberi dahi olmuyor. Tek seferlik yapılan ve Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hesaplanacak SGK tarafından yapılan ödemelerden biri de cenaze ödeneği. Sigortalı vatandaşların vefatı halinde verilen cenaze ödeneği nasıl alınır? Vefat eden kişinin ailesi ya da cenaze masraflarını üstlenen kişi, cenaze ödeneğini alabilir. İşte detaylar:

Cenaze Ödeneği Nasıl Alınır?

SGK'ya kayıtlı olan yakını vefat eden her birey cenaze ödeneğinden faydalanabiliyor. Ancak bunun için sağlanması gereken bazı şartlar bulunuyor. Her şeyin öncesinde vefat eden kişinin en az 360 gün pirm ödemesi yapmış olması gerekiyor.

İş kazası ya da meslek hastalığı dolayısı ile hayatını kaybeden kişinin yakınlarına verilen cenaze ödeneğinden sürekli iş göremezlik geliri, malulluk ya da yaşlılık aylığı alırken vefat eden vatandaşın yakınları tarafından da alınabiliyor.

Cenaze ödeneği kişinin eşi, çocukları, anne babası ve kardeşleri ile birlikte, eğer bu kişiler yok ise cenazeyi kaldıran kişilere de bazı şartların sağlanması halinde verilebiliyor.

Cenaze ödeneğini almak isteyen kişilerin başvurularını SGK'ya yapmaları gerekiyor. Sürecin tamamlanmasının ardından ödemeler PTT üzerinden yapılıyor.

Cenaze Ödeneği Kaç TL?

Cenaze ödeneği hak sahiplerine 2024 yılı için 3.385 TL olacak şekilde yatırılmakta olup, memur ya da memur emeklisi olup vefat eden kişiler için ise en az 1 aylık geliri oranında verilmektedir. Haklar 5 yıl dolduğunda sona erer.

Alanya Medya - Özel Haber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.