Çalışan EYT konumundakiler! Dikkat MAAŞ kesintiniz olabilir!

Çalışan EYT konumundakiler! Dikkat MAAŞ kesintiniz olabilir!
SGK'nın yeni düzenlemesine göre, emeklilikte yaşa takılan (EYT) çalışanların maaşlarında kesinti riski doğabilir. Eğer emeklilerin çalışmasıyla ilgili primler doğru kodla bildirilmezse, emekli maaşları kesilebilir. Bu nedenle, EYT kapsamında çalışanların dikkatli olması ve işverenlerin prim bildirimlerini doğru yapması önemlidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan yeni düzenlemeyle emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında emekli olup çalışmaya devam edenlerin maaşlarının kesilme riski gündemde.

Sosyal Güvenlik Destek Primi (02 kodu) yerine yanlışlıkla tüm sigorta kollarını kapsayan primlerin (01 kodu) bildirilmesi durumunda SGK kişiyi emekli olarak kabul etmiyor ve maaşı kesiyor. Bu sorun son dönemde birçok EYT’liyi mağdur etmiş durumda. SGK bu tarz hatalı bildirimlerin artmasıyla birlikte kontrolleri sıkılaştırmış ve maaşı kesilen emekli sayısında artış yaşanmış.

Uzmanlar EYT’lilerin e-Devlet üzerinden prim kodlarını düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyor. Eğer primler yanlış kodla yatırılmışsa emeklilerin hemen işverenleriyle iletişime geçerek düzeltme talep etmeleri önemli. Doğru prim kodu kullanılmadığında maaş kesintisi fark edilmeden devam edebilir bu yüzden çalışanların sorumluluk alarak kendi prim bilgilerini takip etmeleri gerekiyor. E-Devlet üzerinden yapılacak düzenli kontrollerle emeklilik maaşlarında kesinti yaşamadan çalışmaya devam edilebileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.