Bireysel Konut Kredilerinde İhtiyatlı Risk Ağırlıklarına Son - BDDK!

Bireysel Konut Kredilerinde İhtiyatlı Risk Ağırlıklarına Son - BDDK!
BDDK, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında kullandığı ek risk ağırlıklarını kaldırdı. Bu değişiklik, özellikle bireysel ve konut kredilerini kapsıyor. Yani, bankalar bu kredileri verirken sermaye yeterliliği açısından daha rahat olacaklar. Bu adım, bankacılık sektöründe kredi verme kapasitesini artırmaya yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor.

BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) bireysel ve konut kredilerindeki ihtiyatlı risk ağırlıklarını kaldırarak bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında önemli bir değişiklik yaptı.

Bu karar finansal piyasalarda istikrarı sağlamak ve kredi sisteminin verimli çalışmasını desteklemek amacıyla alındı.

Daha önce 2023 yılında yapılan düzenlemelerle taşıt kredileri bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredileri gibi çeşitli tüketici kredilerine uygulanan ek risk ağırlıkları artırılmış ve bu da kredi faizlerinde yükselişe sebep olmuştu.

Bu uygulamayla birlikte kredi talebi de sınırlanmıştı. Kredi kartlarında 6 aydan uzun vadeli borçlar için risk ağırlıkları yüzde 150'ye taşıt kredileri içinse yüzde 75'e çıkarılmıştı.

BDDK'nın yeni kararıyla bu ek risk ağırlıkları kaldırıldı ve önceki oranlara geri dönüldü. Bu adım sermaye yeterliliği hesaplamalarında uluslararası standartlara geri dönüş anlamına geliyor. Böylece kredi faizlerinde ve talebinde yaşanan sınırlamaların hafifletilmesi amaçlanıyor.

Yapılan bu değişiklikle birlikte 2023'te alınan kararların ilga edilmesi ve bankaların risk ağırlıklarını daha esnek bir şekilde yönetmesine olanak sağlanması hedefleniyor. Bu yeni düzenlemenin kredi arzını ve talebini canlandırarak ekonomik hareketliliği artırması bekleniyor.

Kaynak: bloomberght

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.