10 bin TL’den az emekli maaşı alana ilaç gibi gelecek tüyolar! Düşük emekli maaşı nasıl artar?

10 bin TL’den az emekli maaşı alana ilaç gibi gelecek tüyolar! Düşük emekli maaşı nasıl artar?
Ocak ayında uygulanan maaş zammına rağmen emekli aylığı 10.000 TL'den az olanlar için uzman isimden püf noktalar geldi. Emekli maaşını 10.000 TL üzerine çıkarmak isteyenler için işte bilinmesi gerekenler

Çalışanların en büyük hayali bir gün emeklilik dönemini refah içerisinde geçirmek. Emekli olunduğu anda alınacak olan maaşın yüksek olmasını isteyenler ne yapmalı? Uzmanlara göre çalışılan süre aslında emekliliğe bir hazırlık. Yüksek maaş almak isteyenlerin çalışma döneminden itibaren bazı tedbirleri alması gerekiyor.

Emekli maaşı hesaplaması yapılırken 3 farklı kriter dikkate alınıyor. İşte o kriterler..

  • 9 Eylül 1999 yılı öncesi

  • 9 Eylül 1999 ile 1 Ekim 2008 arası

  • 1 Ekim 2008 sonrası

Bu dönemlerde çalışma gösterenler yüksekten primi yatırıldığında emekli maaşını avantajlı hale getirebiliyor. Peki emekli maaşını yükseltebilmenin başka formülleri bulunmuyor mu?

Emekli maaşını artırabilmenin en pratik yolu brüt maaş üzerinde yapılan değişikliktir. Brüt maaşın 3.000 lira ve üzerinde olması senede 60-70 liralık artış sağlamaktadır. Bordroda bulunan brüt maaş ne kadar yüksekse alınacak maaş o kadar yükselecektir.

Primini Kendi Ödeyenler Dikkat!

Primlerini kendi ödeyenler isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığında tavandan ödemeye dikkat etmelidir. İmkanı olanların iki farklı yerde sigortalı olmasına dikkat etmesi önerilir. Hem Bağ-kur'dan hem SSK'dan sigortalılığı bulunanlar prime esas kazancının toplam geliri sayesinde emekli maaşını yüksek alabilir.

Dikkat! İşyeri Sahipleri Daha Az Gösterebiliyor!

Emekli maaşını arttırmada önemli olan çok uzun süre çalışmak değil çalışma şartlarındaki iyileştirmedir. Prim gün sayısının her ay için 30 gün olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bazı iş yerlerinde bu süre daha az gösterilebiliyor. Böyle bir durumda hizmet dökümünün e-devlet üzerinden düzenli olarak kontrol edilmesi öneriliyor.

Son üç buçuk yıl emekli için oldukça kıymetli bir dönem. SSK'lı olmak Bağ-kur'lu olmaktan daha avantajlı kabul ediliyor. SSK ile emekli olanların maaşı yükseliyor. Emeklilik döneminde başvuru yaparken eş veya çocuk gibi bakmakla yükümlü olunan kişi sayısı tam olarak bildirildiğinde maaşın otomatik olarak artması sağlanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.