Kirada Yüzde 25 Sınırı Kalkınca Kiralar Neye Göre Arttırılacak? Bakan Şimşek Ne Dedi?

Kirada Yüzde 25 Sınırı Kalkınca Kiralar Neye Göre Arttırılacak? Bakan Şimşek Ne Dedi?
Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, kirada yüzde 25 zam sınırının devam etmesine gerek bir neden görmediğini belirtti. Temmuz ayı itibari ile kalkacak olan yüzde 25 zam sınırının sonrasında kiralar neye göre arttırılacak? Zam oranı neye göre belirlenecek? Yüzde 25 zam sınırı olmasaydı, Mayıs ayında sözleşmesi biten bir kiracı kirasını hangi oranda arttırmak zorunda kalacaktı?

Kirada yüzde 25 sınırı kalkınca kiralar neye göre arttırılacak? Uzun zamandır kiracıların ve ev sahiplerinin gündeminde olan bu konuya, Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek noktayı koydu: "Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesini gerektirecek bir neden görmüyorum."

Bunun üzerine akıllara, ev sahibi istediği zammı, sözleşmesi biten kiracıya yapabilecek mi sorusu geldi. Genellikle kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiren kira sözleşmesine yüzde kaç oranında zam yapılacağı konusu şimdi de kiracıların yüksek zam; ev sahiplerinin ise düşük zam korkusu yaşamalarına neden oldu.

Kirada Yüzde 25 Sınırı Kalkınca Kiralar Neye Göre Arttırılacak?

Kirada yüzde 25 zam sınırı kalkınca kiralar neye göre arttırılacak? Öncelikle kirada yüzde 25 sınırının iki yıldız uygulandığını ve Temmuz ayı itibari ile kaldırılacağını hatırlatalım. Temmuz ayından sonra, kira sözleşmesi biten ev sahipleri kiracılarına yıllık ortalama enflasyon rakamlarına göre zam yapabilecekler.

3 Mayıs'ta açıklanan TÜİK enflasyon verilerine göre Nisan ayına kadar olan yıllık enflasyon ortalaması yüzde 59.64'tü. Yeni sözleşmede ev sahibinin kiracıya yapabileceği zam sınırı üst noktada bu tutarda belirlenebilecekti. Ancak halihazırda yüzde 25 zam sınırı devam ettiği için şu anda bu uygulama söz konusu değil. Ancak Temmuz ayı itibari ile kiralar bu oranlarda artabilecek.

Hal böyle olunca aylık 10.000 TL kira veren bir vatandaş için, sözleşme sonunda kirası 16.000 TL civarında zamlanmış olacak. 20.000 TL kirası olan bir vatandaşın yeni dönem kirası ortalama 32.000 TL olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.