7200 primliye erken emeklilik! Kazanç tam 5 yıl! 99-2000-2008'li olanlar!

7200 primliye erken emeklilik! Kazanç tam 5 yıl! 99-2000-2008'li olanlar!
TBMM'nin yeni yasama döneminde görüşülmesi beklenen düzenlemeyle, Bağ-Kur sigortalılarının emeklilik prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak. Bu reformla, Bağ-Kur'luların prim gün sayısı SSK ile eşitlenerek 7.200 güne indirilecek. Mevcut sistemde Bağ-Kur'luların 9.000 prim günü doldurması gerekiyorken, yeni düzenleme emeklilik koşullarını kolaylaştıracak.

Türkiye’de küçük esnaflar için önemli bir emeklilik reformu gündeme geliyor.

TBMM’nin yeni yasama döneminde ele alınması beklenen düzenleme Bağ-Kur ve SSK prim gün sayılarını eşitlemeyi hedefliyor.

Mevcut sistemde Bağ-Kur’luların emekli olabilmesi için 9.000 prim gününü doldurması gerekiyor ancak yeni düzenleme bu süreyi 7.200 güne indirerek SSK’lılarla aynı seviyeye getirecek.

Bu sayede Bağ-Kur sigortalıları 5 yıl daha erken emekli olma imkanına kavuşacak.

Özellikle küçük esnaf ve çiftçiler için büyük bir avantaj sağlayacak olan bu düzenlemenin kapsamı genişletilirse Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) da bu fırsattan yararlanabilir.

Düzenlemenin ilk etapta küçük esnaf ve çiftçilere yönelik olacağı düşünülse de kapsamın genişletilmesi talep ediliyor.

Kadınlar ve erkekler için eşit prim günü şartı getirilecek; 7.200 günü dolduranlar yaş koşulunu da sağlamaları halinde emekli olabilecek.

Prim gün sayısını dolduranlar sigorta başlangıç tarihine göre belirlenen yaş sınırını da beklemek zorunda kalacak.

Bu yeni düzenleme 1 milyondan fazla kişinin erken emekli olmasını sağlayacak ve prim gün eşitlemesi sonrası karmaşık emeklilik hesaplamalarını da ortadan kaldıracak.

Kaynak: yenişafak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.