Fileler toplanmaya başlandı! Fındık hasadında son günler yakın!

Fileler toplanmaya başlandı! Fındık hasadında son günler yakın!
Fındık hasadının sonuna gelinen Trabzon'da, temmuz ayında fındık bahçelerini filelerle kapatan üreticiler, şimdi bu örtüleri toplamaya başladı.

Trabzon'da fındık üreticileri verim ve kaliteyi artırmak işçilik maliyetlerini düşürmek amacıyla bahçelerine serdikleri file örtülerini toplamaya başladılar.

Temmuz ayında bahçelere serilen bu fileler fındığın dalından olgunlaşıp döküldüğü süreçte büyük bir kolaylık sağlıyor. Üreticiler bu sayede fındığı yerden toplamak zorunda kalmadan ürünlerini çuvallayarak harmana götürebiliyor ve örtülerini toplayarak sezonu kapatıyorlar.

Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan file örtü sisteminin fındık verimini artırdığını ve üreticiye toplama maliyetinden tasarruf sağladığını belirtti. Fileler sayesinde fındığın daha olgunlaştığı ve randımanın yükseldiği bu durumun üreticiye kilo başına ek kazanç sağladığı ifade edildi.

Özellikle çok eğimli arazilerde file örtü sistemi kullanmanın avantajlı olduğu vurgulanarak bu yöntemin yaygınlaştırılması gerektiği ifade ediliyor. Üretici Haydar Meral de 6 dönümlük fındık bahçesinde bu sistemi kullanarak hem işgücü maliyetlerini ciddi şekilde düşürdüğünü hem de fındığın dalda daha uzun süre kalarak kalitesinin arttığını paylaştı.

File örtü sistemi işçilik maliyetlerini azaltması verim ve kaliteyi artırması açısından önemli bir yenilik olarak kabul ediliyor ve üreticiler arasında giderek daha fazla benimseniyor.

Örtü sayesinde üreticiler daha az işçi ile daha kısa sürede hasat yaparak büyük kazanç elde ediyorlar.

Kaynak: ntv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.