İşte yeni Emekli Zamları! Enflasyon tahminleri değişince bu tablo ortaya çıktı.

İşte yeni Emekli Zamları! Enflasyon tahminleri değişince bu tablo ortaya çıktı.
Emekli maaşları zam için son durum nedir? Orta Vadeli Program'da yıl sonu enflasyon hedefi %33'ten %41,5'e yükseltildi. Bu revizyonun ardından emekliler, alacakları zam oranlarını merak etmeye başladı. Yeni enflasyon tahmini doğrultusunda, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları için farklı senaryolar değerlendiriliyor.

Emekli maaş zammı hakkındakiler ilgili bilgiler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında Türkiye'nin 2024 yılı için enflasyon hedefi yüzde 33'ten yüzde 415'e yükseltildi. Bu revizyon emekli maaşlarında yapılacak zam beklentilerini de etkiledi.

OVP’ye göre enflasyon beklentisi gerçekleşirse emeklilere ocak ayında yüzde 1345 oranında zam yapılacak. Ancak Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi olan yüzde 38 gerçekleşirse bu oran yüzde 1063 seviyesinde kalacak.

Eğer enflasyon yüzde 40’a yaklaşırsa zam oranı yüzde 1224 olacak. Ağustos ayında enflasyonun yüzde 247 artmasıyla birlikte temmuz ve ağustos ayları toplamında yüzde 578’lik bir enflasyon farkı ortaya çıktı ve bu fark emekli maaşlarına yansıtılacak.

Şu an itibariyle en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olarak belirlenmiş durumda ve bu tutar yasal düzenleme gerektirdiği için enflasyon zamlarıyla değişmiyor. 2025 ve 2027 yılları arasındaki enflasyon tahminleri de güncellendi.

2025'te yüzde 175 2026'da ise yüzde 97 olarak öngörülüyor. En düşük emekli maaşının artışı içinse TBMM’nin yeni bir yasa teklifi hazırlaması gerekiyor.

Kaynak: ntv

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.