İlgi Çığ gibi büyüyor Sub Board yapmayan kalmayacak

İlgi Çığ gibi büyüyor Sub Board yapmayan kalmayacak
Antalya'daki falezlerde nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının yuvalama alanlarına yüzlerce kürek sörfü (sub board) sporcusunun akın etmesi sonucu fok yavrularının tehlikede olduğu bildirildi. Prof. Dr. Gökoğlu bu spor rotasının değiştirilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu işte detaylar.

Antalya falezleri nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz foklarının yuvalama alanlarından biridir ve son zamanlarda yüzlerce sub board (kürek sörfü) sporcusunun akınına uğramaktadır. Falezlerdeki mağaralarda yaşayan Akdeniz fokları özellikle yaz aylarında turistlerin ilgisini çekerken bu yıl sub board meraklılarının da rotalarına eklenmesiyle rahatsızlıkları artmıştır. Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu bu güzergahın her gün yüzlerce kez kullanılmasının fokları ve mağaralarda yuvalanan yarasaları olumsuz etkilediğini belirterek bu sporun denizin sakin olduğu dönemlerde sıklıkla yapıldığını ve mağaraların içine kadar girildiğini vurguladı.

Akdeniz foklarının iki yılda bir yavru verdiklerini ve yaşam alanlarına yapılan bu müdahalelerin çok sakıncalı olduğunu ifade eden Gökoğlu Türkiye ile Yunanistan arasındaki kıyılarda yaşayan bu az sayıdaki fokların korunması gerektiğini belirtti.

Gökoğlu yoğun ilgi gören bu spor aktivitesinin güzergahının değiştirilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu ve fokların yanı sıra yarasaların da bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Bu durum Akdeniz foklarının yaşam alanlarına yapılan müdahalelerin azaltılması ve koruma önlemlerinin artırılması gerektiğini gözler önüne sermektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.