Elektronik vergi denetim dönemi resmen başlıyor

Elektronik vergi denetim dönemi resmen başlıyor
 Yazar / Alanya Medya
Vergi denetimi sisteminde elektronik vergi denetim dönemi evet resmen başlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye'de denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayacak yeni bir dönemin başlatılacağını duyurdu. Bu girişim vergi denetimlerinde dijitalleşmenin hız kazanacağını ve sürecin daha şeffaf hızlı ve etkin bir şekilde yürütüleceğini amaçlıyor. Şimşek bu dönüşümün temelinde dijitalleşmenin denetim süreçlerinde insan hatalarını minimize edeceğini vergi kaçakçılığına karşı daha etkin mücadele edileceğini ve vergi uyumunu artıracağını vurguladı.

Bakanlık bu kapsamda gerekli altyapıyı kurmak için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Yeni sistemin elektronik fatura elektronik defter gibi mevcut dijital vergi uygulamalarıyla entegre edilmesi ve bu sayede mükelleflerin yükümlülüklerini yerine getirirken karşılaştıkları bürokratik süreçlerin de hafifletilmesi planlanıyor.

Elektronik denetim sayesinde vergi mükelleflerinin denetim süreçlerine dair tüm işlemleri online ortamda takip edebilmesi raporlarını anında görüntüleyebilmesi ve gerektiğinde itirazlarını dijital platformlar üzerinden yapabilmesi mümkün olacak. Şimşek bu değişimin aynı zamanda vergi denetimlerinin etkinliğini artıracağını ve vergi gelirlerinde ciddi bir artışa katkı sağlayacağını belirtti.

Dijital denetim sisteminin Türkiye'nin vergi tahsilatındaki kayıplarını minimize edeceği ve vergi tabanını genişleteceği öngörülüyor. Yeni sistemin uluslararası standartlara uyum sağlamada önemli bir adım olarak değerlendirildiği ve Türkiye'yi dijital vergi denetimi alanında örnek ülkelerden biri haline getireceği ifade ediliyor.

Bakanlık bu dönüşüm sürecini hızlandırmak adına hem teknik altyapıyı güçlendirecek hem de personel eğitimlerine odaklanacak.

Bakan Şimşek sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması için özel sektörle işbirliği yapılacağını ve mükelleflerin bilgilendirilmesi adına kapsamlı bir bilgilendirme kampanyasının başlatılacağını da sözlerine ekledi.

Elektronik denetim sisteminin uygulamaya konulmasıyla birlikte vergi denetimlerinin daha adil ve şeffaf hale geleceği ve Türkiye ekonomisinin dijitalleşme yolunda önemli bir adım atacağı belirtiliyor.

kaynak - bloomberght

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.