Nakit kullanım Kredi kartında 5 kat artmış durumda

Nakit kullanım Kredi kartında 5 kat artmış durumda
 Yazar / Alanya Medya
Kredi kartı nakit kullanımı tam 5 kat artmış durumda. Peki ya şimdi ne olacak? İşte ayrıntılar.

2024 yılı itibarıyla bireysel kredi faizlerinin yükselmesi vatandaşları nakit ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarına yönlendirdi ve bu durum kredi kartlarında taksitsiz kullanımın beş kat artmasına yol açtı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre 2023 yılı başında 2266 milyar TL olan taksitsiz kredi kartı kullanımı 2024 Ağustos ayında 1 trilyon TL'yi aşarak büyük bir artış gösterdi.

Yüksek faiz oranları nedeniyle vatandaşların kredi çekmekten kaçınması ve tüketici kredilerindeki büyümenin sınırlandırılması kredi kartlarının nakit çekim amaçlı kullanımını artırdı. Özellikle düğün tatil okul harcamaları ve ev tadilatı gibi ihtiyaçlar için vatandaşlar kredi kartlarını tercih etti. Aynı dönemde ihtiyaç kredilerinde iki kat artış yaşanırken konut kredilerinde de yükselme gözlemlendi.

Taşıt kredilerinde belirgin bir düşüş görüldü. Kredi kartı faiz oranları aylık yüzde 425 ile ihtiyaç kredilerinin altında kalmaya devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 2024 yılı Ocak ayında yüzde 61 olan yıllık ihtiyaç kredi faizleri Mart ayında yüzde 86 ile zirve yaptı.

Bunun yanı sıra tüketici ve taşıt kredilerinde uygulanan yüzde 2’lik aylık büyüme sınırı tüketimi soğutma politikalarının nispeten başarılı olmasını sağladı.

Kredi kartı borçlanma talebi artarken tüketici kredilerinin artışı enflasyonun gerisinde kalarak reel anlamda bir daralma yaşandı. Bankaların kredi verme kriterlerinin sıkılaşması ve yüksek faiz oranları bu durumu daha da belirgin hale getirdi.

Taksitli kredi kartı kullanımı reelde daralırken taksitsiz kullanımda önemli bir artış kaydedildi.

Kaynak - memurlar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.