Şikayet dilekçesi nasıl yazılır?

Şikayet dilekçesi nasıl yazılır?
Vatandaşlara Anayasa tarafından verilmiş olan dilekçe hakkı çok etkili bir talep, şikayet aracıdır. Peki dilekçeler nasıl yazılmalıdır? İşte detaylar.

Dilekçe hakkı Anayasa tarafından güvence altına alınmış önemli bir haktır. Çeşitli kurumlara yapılacak olan talepler ve şikayetler için vatandaşlar söz konusu dilekçeleri doğru kurumlara doğru yazılmış biçimde vermek suretiyle dilekçe haklarını kullanabilirler.

Söz konusu dilekçelerde resmi kurallara uyulmadığı zaman ilgili dilekçeler geçersiz olarak kabul edilir. Bu durumda ise yine dilekçe sahiplerine bilgi verilmesi esastır.

Peki düzgün geçerli bir dilekçe nasıl yazılır?

1-) Öncelikle dilekçeye konu olan kurumun adının dilekçeye başlık olarak verilmesi zorunludur. Yani dilekçeyi nereye vereceksek hangi kuruma vereceksek o devlet kurumunun adının dilekçeni ilk başlığı olmasına özen gösterilmelidir.

2-) Sonrasında ise dilekçeyi veren kişinin adı soyadı, kimlik ve iletişim bilgileri ile devam edilmelidir. Alt başlıklar halinde kişiye ait bilgilerin dilekçeye yazılması esastır.

3-) Sonrasında dilekçeye dilekçenin konusu ile devam edilmelidir. Sade yalın bir dil ile yazılması gereken konu kısmı dilekçenin anlaşılabilmesi için en önemli ilk adımdır.

4-) Dilekçenin sonraki yan başlığı ise açıklamalar kısmıdır. Açıklamalar kısmına dilekçeyi verecek olan kişi ön bilgi niteliğinde resmi makamları aydınlatmak için bilgi verecektir. Bu alan zorunlu değildir.

5-) Hukuki nedenler yan başlığına ise dilekçede yer alan usulsüzlükler ve haklarla ilgili kanun ve yönetmelik maddeleri eklenecektir.

6-) Deliller kısmına dilekçede yer alan şikayet ve isteklere ait delillerle ilgili açıklamalar ve bilgiler yazılacaktır.

7-) Sonuç ve istem alanı ise dilekçenin ana bölümüdür. Bu bölüme dilekçe sahibi hangi nedenlerden dolayı neyi talep ediyorsa sunduğu deliller ve ekler aracılığıyla isteklerini dile getirmelidir. Yalın sade bir dil ile dilekçe sahibi isteklerini bu alana yazacaktır. Türkçe dil bilgisi kurallarına uyularak ilgili talep ve açıklamalar yapılmalıdır. Bu alana yazılan talepler ve şikayetler dikkate alınarak inceleneceği için söz konusu alandaki karmaşa ve hata dilekçenin anlaşılmasını zorlaştıracaktır.

8-) Ardından sağ alt köşeye dilekçe sahibi olan vatandaşlar; gün, ay, yıl bilgisi içeren dilekçe tarihini yazacaktır. İlgili alana bahsi geçen tarih atıldıktan sonra tarihin hemen altına vatandaşlar imzalarını atacaklardır. İmza ve tarih olmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacaktır. İmzalar mavi mürekkepli kalemle atılmak zorundadır. İlgili alanı eksik kalan dilekçeler değerlendirme işlemine tabi tutulamaz.

9-) Ekler kısmına ise vatandaşlar sırasıyla delilleri ve dilekçenin oluşmasına sebep olan durumlara dair her türlü belgeyi ve görüntüyü yasal yollarla elde etmek şartıyla dilekçenin ekine koyabilir. Gizli dinlemeler ve izinsiz alınan ses kayıtları kesinlikle delil olarak kabul edilmeyecektir.

10-) Dilekçe bilgisayarda yazılacaksa Times New Roman yazı tipi ile 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Beyaz kağıda siyah puntolarla yazılan dilekçeler mavi tükenmez kalemle imzalanmalıdır.

Örnek dilekçe formu aşağıdaki gibidir:

T.C.

ALANYA BELEDİYESİNE

ŞİKAYET EDEN : Ad Soyad: ………. TC……… Adres:………. Telefon no:……….

ŞİLAYET KONUSU : Bu bölümde şikayete konu tanımına yer verilmelidir.

AÇIKLAMALAR

Bu kısımda olayın detaylı açıklamalarına yer verilmeli, oluşan veya oluştuğu düşünülen usulsüzlüğe ilişkin bilgilendirme yapılması dilekçenin verileceği makamların aydınlatılması gerekmektedir.

HUKUKİ NEDENLER : Kanun ve ilgili mevzuat

DELİLLER : Bu bölümde varsa somut deliller sunulmalıdır, tanık beyanı ve sair delil de eklenebilir

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle, şikayet edilecek olan duruma yönelik gerçekleştirdiği………………………………………. sebebiyle ve resen gözetilecek diğer yönetmelik ve kanun maddelerinden dolayı işlem yapılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ve talep ederim.

(Tarih: …/…/………)

ŞİKAYETÇİ İMZA

………

DİLEKÇE EKLERİ:

1-Varsa somut deliller ekte sunulacaktır.

Dilekçeler ilgili kurumlara elden evrak kayıt bürosuna teslim edilmek şartıyla verilebilir. İşleme alınan dilekçe Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ne kaydedilecektir. Kaydı yapılan dilekçelere söz konusu Elektronik Belge Yönetim Sistemi tarafından kayıt numarası verilecektir.

İlgili kayıt numarası vatandaşlar tarafından dilekçenin sunulduğu evrak kayıt bürosundan talep edilmelidir. İlgili kayıt numarası olamayan dilekçelerin işleme alınmaması durumları da söz konusudur.

Evrak kayıt numarası verilen dilekçe ile ilgili 30 gün içerisinde vatandaşlara cevap verilmesi zorunludur. Dilekçesine ilgili tarihlerde işleme alınmaması durumunda vatandaşların ilgili durumu savcılığa şikayet etme hakkı vardır.

Söz konusu dilekçeler sadece kurumlara değil aynı zamanda CİMER aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı'na da yazılabilir. Söz konusu dilekçe ve ekleri CİMER sistemine girilerek vatandaşların talep, istek ve şikayetleri ilgili bakanlıklara iletilmiş olur.

Alanya Medya/ ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.