Yeni Emekli Olmak İsteyenlerin Dikkatine! Prim günü düşük olsa bile...

Yeni Emekli Olmak İsteyenlerin Dikkatine! Prim günü düşük olsa bile...
 Yazar / Alanya Medya
Emeklilikle ilgili yeni emekli olacak kişilerin dikkatine! Prim gününüz düşük olsa bile işte haberin detayları.

2024 yılında emekli maaşlarına yapılan zamlarla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklileri için maaşlar %2473 artarken memur emeklileri için enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil %1931 oranında artış gerçekleşmiştir. Bu artışlar sonucunda 4A ve 4B’li emeklilerin en düşük maaşı 12.500 TL'ye yükselmiştir.

Bu durum yeni emekli olacak vatandaşların alacakları en düşük emekli maaşının 12.500 TL olarak belirlenmesine yol açmıştır. Emekli maaşları yılda iki kez altı ayda bir enflasyon oranına göre yeniden düzenlenmekte olup bu zamana kadar emekli maaşı kök tutarı 12.500 TL'nin altında hesaplanan yeni emekliler bu tutar üzerinden maaş alacaklardır.

Ocak 2025'te yapılacak enflasyon artışları sonrasında kök maaş en düşük emekli maaşı seviyesinin altında kalırsa emekliler mevcut maaşlarını almaya devam edecekler; ancak en düşük emekli maaşı yeniden arttırılırsa bu maaşlar da artacaktır. En düşük emekli maaşındaki bu artışlar dul ve yetim aylıklarına da yansımıştır.

Buna göre dul ve yetim aylıkları hak sahiplerinin hissesine göre değişiklik göstermiş olup %75 hisse sahipleri 9.375 TL %50 hisse sahipleri 6.250 TL %25 hisse sahipleri ise 3.125 TL tutarında ödeme alacaklardır. Bu düzenlemeler özellikle emekli maaşı ve sosyal yardım alanlarında önemli değişiklikler getirerek vatandaşların alım gücünü artırmayı amaçlamaktadır.

Yeni emekli olacakların maaşlarında bu düzenlemelerin doğrudan etkisi görülecektir ve bu kapsamda 2024 yılı maaş artışları emekli olan ya da emekli olmayı planlayan vatandaşlar için kritik bir rol oynayacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.