Artık o satışın yüzde 40 kadarı vergi olacak

Artık o satışın yüzde 40 kadarı vergi olacak
O satışlarda artık yüzde kırk vergi gündemde işte o vergi ve işte detaylar.

Önümüzdeki günlerde Meclise sunulması beklenen Kanun Teklifi Tasarısına göre evini satanlar elde ettikleri paranın %40'ını vergi olarak ödeyecekler. Bu düzenleme mevcut 5 yıllık süre ve 87 bin TL'lik vergi muafiyetini kaldırarak gayrimenkul sahiplerini daha yüksek vergilerle karşı karşıya bırakacak.

Mevcut sistemde gayrimenkul kazançlarının vergiye tabi olmadığı durumları ve önerilen değişiklikleri ele aldı. Yeni tasarıda gayrimenkul satışlarından elde edilen kazançların enflasyona uyarlanarak vergilendirilmesi öngörülürken önceki sistemde bedelsiz edinilen gayrimenkullerin muafiyet durumu ise belirsiz.

Doğrusöz yeni düzenlemenin dar ve orta gelirli ailelerin konut yenileme imkanlarını kısıtlayacağını ve daha adil bir vergi sistemi önerisinin düşünülmesi gerektiğini savundu.

Yasa tasarısına göre evini satanlar satıştan elde edilen gelirin yüzde 40'ını vergi olarak ödeyecek. Bu tasarı mevcut vergi istisnalarını ve beş yıllık vergi muafiyet süresini kaldırmayı öngörüyor.

Örnek vermek gerekirse mevcut düzenlemeye göre bir taşınmazın beş yıl elde tutulduktan sonra satılması durumunda vergi muafiyeti uygulanıyordu. Yeni tasarı ile birlikte herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın tüm gayrimenkul satış kazançları vergilendirilecek.

İstisnalar ve mevcut düzenlemelerin yeni tasarıda yer alıp almayacağı henüz belli değil. Bu durum özellikle dar ve orta gelirli kesimin konut değiştirmesini zorlaştıracak çünkü satış gelirinin yüzde 40'ı vergiye gidecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.