Asgari gelir vergisi de ne Peki kimler bunu ödeyecek

Asgari gelir vergisi de ne Peki kimler bunu ödeyecek
Maliye Bakanlığı gelir vergisi mükelleflerinin çoğunun zarar beyan ettiğini veya beyanları ile hasılatları arasında uyumsuzluklar olduğunu tespit etti. Bu sorunu çözmek için asgari gelir vergisi modeli hazırlandı ve kamuoyuna sunuldu işte detaylar.

Maliye Bakanlığı gelir vergisi mükelleflerinin büyük bir kısmının zarar beyan ettiğini veya beyanları ile hasılatları arasında uyumsuzluklar olduğunu belirledi.

Bu durumu düzeltmek amacıyla asgari gelir vergisi modeli hazırlandı ve bu modelin ayrıntıları kamuoyuna sunuldu.

Yeni vergi paketinin kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor ve bu paketle birlikte asgari gelir vergisi uygulaması başlayacak.

Bu vergi gerçek usulde vergilendirilen ticari zirai ve serbest meslek kazançlarını kapsayacak.

Mükelleflerin beyan edecekleri kazanç gelir ve kazanç bildirimi tablosundaki getirilerinin belirlenecek bir oranından az olamayacak.

Cumhurbaşkanı sektör ve iş gruplarına göre vergi oranlarını artırma veya azaltma yetkisine sahip olacak.

Serbest meslek kazancı elde eden mükelleflerin beyan edecekleri kazanç brüt asgari ücretin yıllık tutarının altında olamayacak.

Hasılat üzerinden ödenen asgari vergi farkı izleyen beş hesap döneminde mahsup edilebilecek.

Yeni işe başlayanlar ise üç yıl boyunca asgari vergiden muaf tutulacak. Uygulamanın 2025 yılı için yaklaşık 40 milyar lira gelir sağlaması bekleniyor.

Bu vergi düzenlemesi vergi kaybını önlemek ve bütçeye ek kaynak yaratmak amacıyla geliştirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.