Bakan ŞİMŞEK açıkladı! Elektronik vergi denetimi başlıyor

Bakan ŞİMŞEK açıkladı! Elektronik vergi denetimi başlıyor
 Yazar / Alanya Medya
Elektronik vergi sisteminin başlayabileceğine ilişkin demeçler veren Bakan ŞİMŞEK şu şekilde devam etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi denetim süreçlerinin dijital ortama taşınacağını ve bu sayede mükelleflerle vergi müfettişlerinin elektronik ortamda bir araya geleceğini açıkladı. Bu yeni sistem görüşmelerin ve tutanakların tamamen elektronik ortamda gerçekleşmesini sağlayacak ve yapay zeka entegrasyonu ile desteklenerek bir yıl içinde kapsamlı bir dijital dönüşüm hedefleniyor. Şimşek bu dönüşümün kayıt dışı ekonomiyle mücadelede Bakanlığın elini güçlendireceğini ve vergi sistemine uyumu artıracağını vurguladı.

Yeni sistem yerli yazılım kullanımı ve verilerin Bakanlık sunucularında tutulması gibi adımlarla vergi mahremiyetine de önem veriyor. Mükelleflerin fiziken denetim birimlerine gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak yurt dışında bulunan mükelleflerin sadece denetim için yurda dönme zorunluluğunu da ortadan kaldıracak. Bu sayede mükelleflerin zaman ve işlem maliyetleri azalacak.

Şimşek müfettişlerin de seyahat zorunluluğu olmadan ülkenin dört bir yanındaki mükellefleri denetleyebileceğini ve bu sayede iş gücünün yer değiştirmeden denetimlere odaklanabileceğini belirtti. Yeni sistem ayrıca e-uzlaşma ve e-izah gibi uygulamalarla mükelleflerin elektronik ortamda uzlaşma ve izah yapabilmesine imkan tanıyacak.

Eğitim süreçlerinin de elektronik ortama taşınmasıyla vergi bilinci ve gönüllü uyum artırılacak. Bu adımlarla seyahat ve konaklama masrafları azalırken kamu hizmetlerinin olağanüstü durumlarda bile kesintisiz sunulması hedefleniyor.

Kaynak - haber7

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.