Doğum İzni Uzayacak Mı? Annelik İzni İçin Nasıl Çalışmalar Yapılıyor?

Doğum İzni Uzayacak Mı? Annelik İzni İçin Nasıl Çalışmalar Yapılıyor?
Türkiye'de ortalama 4 ay olan annelik izni, ilk çocuk için sadece iki ay olarak kullanılıyor. Bu durum çocuğun gelişimini olumsuz etkiliyor. Peki doğum izni uzayacak mı?

Çalışan anneler, dünyaya bir bebek getirdiklerinde, 4 ay olarak kullandıkları doğum iznini yetersiz buluyorlar. AK Parti MKYK üyeleri de bu sürenin 1 yıla kadar uzatılması konusunda değerlendirme yapılması gerektiğine vurgu yaptılar. Doğum izni uzayacak mı?

Doğum İzni Uzayacak Mı?

Annelik izni, Türkiye'de ortalama 4 ay ile sınırlı. İlk çocuk için 60 gün izin kullanabilen anne ikinci çocuk için 120; üçüncü çocuk için ise 180 gün izin kulanabiliyor. Ancak gündemde doğum izninin uzayıp uzamayacağı konusu var.

Annenin, doğum sonrasında çocuğu ile daha çok zaman geçirebilmesi, çocuğun sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Bununla birlikte doğum izninin sona ermesinin ardından yarı zamanlı çalışma hakkı yeni anne için sağlanıyor.

Fakat bu durum özel sektörde annenin, maaşının düşmesi ve yararlandığı sosyal hakların azalması anlamına gelebiliyor. Hatta bu anlamda bazı kadınlara ayrımcılık yapılarak, iş görüşmelerinde, çocuk doğurup doğurmayacakları soruluyor. Doğum iznine çıkarılan kadınların ek maliyet olduğu düşünülüyor.

Doğum izninin uzatılması ve esnek çalışma saatleri gibi konulara uygulanacak yasal teşviklerle, kadınların çalışma hayatında daha aktif rol alması, doğurganlık oranının artıp, yaşlanan nüfusun azaltılmasının sağlanması hedefleniyor. Çünkü bu şekilde ülke ekonomisinde daha sağlıklı yol katedilebileceği düşünülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.