KRİPTO paraya VERGİ mi geldi

KRİPTO paraya VERGİ mi geldi
Kripto paralarla ilgili yasa teklifi TBMM’de görüşülüyor. Partiler arasında kripto paralardan elde edilecek gelirlerden vergi alınması gerektiği konusunda görüş birliği var. İşte detaylar.

31 Mayıs 2024 haberleri Ülkemizde üç kişiden birinin ağzından düşmeyen kripto para sektöründe yenilikler ve vergi gelmesi söz konusu. Ülke genelinde 10 milyon kişinin yatırım yaptığı kripto paralar için hazırlanan yasa teklifinde 'vergi' sürprizi çıktı. CHP, İYİ Parti, Saadet ve DEM Parti'nin yanı sıra MHP milletvekilleri de kripto paralardan vergi alınması gerektiğini belirttiler.

Bakanlıktan da bu konuya sessiz kalınmadı ve çalışmalar olduğu dile getirildi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı, sektörden gelen talep üzerine vergi çalışmalarına başladıklarını açıkladı. MASAK Başkanı Hasan Kaymak, 60'a yakın kripto varlık hizmet sağlayıcısının radarlarında olduğunu ve bu alana 100 milyondan fazla ceza kestiklerini söyledi.

Mecliste de gündeme gelen konu takipte. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen yasa teklifi, kripto varlıkların yasal çerçeveye oturtulmasını hedefliyor. Görüşmelerde CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, düzenlemede vergi maddesinin olmadığını belirterek, Bakan Yardımcısı Çelik’ten bilgi istedi. MHP’li İsmail Faruk Aksu, İYİ Partili Ümit Özlale, Saadet Partili Selim Temurci ve DEM Partili Hakkı Saruhan Oluç da kripto varlıklardan vergi alınması gerektiğini vurguladılar. AKP Milletvekili İsmail Güneş, kripto varlıklara güvence verilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkililerden gelen açıklamada ise vergiye konu olmadığı ancak bu konuda gerekli çalışmalarında sağlanmak için adımlar atıldığı dile getirilmiştir. Osman Çelik, milletvekillerinin sorularına yanıt vererek, verginin yasa teklifinin konusu olmadığını ancak sektörden gelen talepler doğrultusunda çalışmalara başladıklarını belirtti. Yasa teklifini hazırlayan AKP Milletvekili Ömer İleri, verginin ilerleyen süreçlerde gündeme geleceğini söyledi.

Yapılan veya yapılabilecek çalışmalar hakkında şu şekilde bilgiler verildi. MASAK Başkanı Hasan Kaynak, denetim çalışmaları hakkında bilgi vererek, 60 kripto hizmet sağlayıcısının radarlarında olduğunu ve 100 milyon liraya yakın ceza kestiklerini açıkladı. Yasa çıktığında bu miktarın artacağını ve geçen yıl 100 milyon dolara yakın kripto varlığa el konulduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.