KURBANLIK NASIL OLMALI Nelere Dikkat Etmeli

KURBANLIK NASIL OLMALI Nelere Dikkat Etmeli
Yaklaşan Kurban Bayramı için insanlar keseceği kurbanlık ve özelliklerini merak ediyor. Özellikle kesilecek hayvanın ne gibi özelliklere sahip olduğu konusu da ayrın bir merak konusudur. İşte kesilecek hayvanların taşıması gereken özellikler.

Kurban edilecek hayvanın sağlıklı olması önemlidir. Organları tam ve besili olmalı. Bu durum hem ibadet hem de sağlık açısından kritik. Hasta zayıf ve düşkün hayvanlar kurban edilemez. Kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurbanlık olamaz.

Bir veya iki gözü kör hayvanlar kabul edilmez. Boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık hayvanlar kurban edilemez. Dili kuyruğu kulakları ve memelerinin yarısı kesik hayvanlar da kurbanlık olamaz. Dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş hayvanlar da kurban edilemez.

Doğuştan boynuzsuz hayvanlar kurban edilebilir. Şaşı olan hafif topal hafif hasta bir kulağı delik veya yırtılmış hayvanlar kurbanlık olabilir. Memelerinin yarıdan daha azı olmayan hayvanlar da kurban edilebilir. Hayvanın değerini düşürücü kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde yukarıda sayılan kusurların birinin bulunması kurbanlık için engeldir. Uyuz olan hayvanlar kurban edilemez. Yem yemesini engelleyecek derecede dişleri dökülmüş hayvanlar da kurbanlık olamaz.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.