Milyonlar Dikkat! Dolandırılmamak için...

Milyonlar Dikkat! Dolandırılmamak için...
İnternet alışverişleri, kısa smsler daha başka bilmediğiniz pek çok yöntemle aslında dolandırılmaya ne kadar da yakın olduğumuzu bu haberimizde görmüş olacaksınız.

İnternetten alış veriş yöntemiyle dolandırılmamak için şunlara dikkat etmenizde fayda olacaktır. Dolandırıcılar sahte internet siteleri kurarak veya gerçek şirketlerin taklidini yaparak ürün veya hizmet satışı yapar. Ödemelerinizi banka hesaplarına EFT veya havale yoluyla yapmanızı isterler ancak ürünler asla gelmez. Kart bilgilerinizi çalabilirler.

Sosyal mühendislik yöntemleriyle dolandırılmamak için ise bu yöntemlere dikkat etmekte fayda olacak. Dolandırıcılar kendilerini polis, savcı veya banka çalışanı gibi tanıtarak sizden bilgi almayı hedefler. Sizi korkutarak para transferi yapmanızı veya kart bilgilerinizi vermenizi sağlarlar. Beklenmedik bir telefon alıp sorun veya para iadesi olduğunu iddia ederler. Kişisel bilgilerinizi teyit etmenizi isteyebilirler. Teklifler cazip görünür ancak dolandırıcılıktır. Çağrı merkezi numaralarını taklit edebilirler. Şüpheli durumlarda 444 25 25 numarasını arayarak bilgi alın.

Sosyal medya dolandırıcılıklarında ise en fazla benimsenen yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır. Dolandırıcılar sosyal medya hesaplarını ele geçirip arkadaşlarınızdan ve ailenizden bilgi veya para isteyebilirler. Tanıdık bir hesap üzerinden para kazandığınızı iddia eden mesajlar alabilirsiniz. Bu tip mesajlara dikkat etmeyin ve doğrulamak için doğrudan kişiyle iletişime geçin. Sosyal medya hesaplarınızı güvende tutmak için güvenlik ayarlarını kontrol edin.

Günümüzde herkes hemen hemen e-posta işlemleriyle bir şekilde bağlantılı kalmak zorunda olabiliyor, işte tam o noktada e-posta dolandırıcıları devreye girebiliyor. Tanıdığınız bir kimseden veya şirketten gelen sahte e-postalar alabilirsiniz. Bu e-postalar sizden bilgi veya para iadesi gibi işlemler için linke tıklamanızı ister. Kötü niyetli yazılım içerebilir. Şüpheli e-postaları silin ve göndereni bloklayın. Bilgisayarınızı güncel anti-virüs yazılımları ile koruyun.

Smishing-Phishing yöntemi kulağa yabancı geliyor gibi sanki. Bu tanımadığınız numaralardan gelen smsler olabiliyor. Tanımadığınız bir numaradan gelen kısa mesajlar dolandırıcılık olabilir. Bu mesajlar internet sitesi linki içerir ve kişisel bilgilerinizi vermenizi ister. Linklere tıklamayın ve bankanızı arayarak doğrulama yapın.

Uzaktan erişimlere de dikkat etmekte fayda olacaktır. Çoğu zaman biri bize bir konuda yardım etsin diye uzaktan bilgisayarımıza bağlanmalarında kolaylıkla izin verebiliyoruz. Dolandırıcılar teknik destek veya banka çalışanı gibi davranarak bilgisayarınıza veya telefonunuza uzaktan erişim isteyebilirler. Bu durumda kişisel bilgilerinizi veya banka detaylarınızı talep edebilirler. Telefonunuzu kapatın ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.

Zararlı yazılımlarda aslında günümüzde pek çok dolandırıcılık yönteminin başında gelebilmektedir. Dolandırıcılar zararlı yazılımlar aracılığıyla cihazlarınıza bulaşarak kişisel ve finansal bilgilerinizi çalmaya çalışır. Güvenli olmayan linklere tıklamayın ve bilinmeyen uygulamaları indirmeyin. Güncel antivirüs yazılımları kullanarak cihazlarınızı koruyun. Kendinizi korumak için bilinmeyen kaynaklardan gelen SMS, e-posta ve sosyal medya mesajlarına dikkat edin ve güvenli kaynaklardan uygulama indirin. Güvenliğiniz için Google Play Protect gibi güvenlik önlemlerini kullanın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.