ALANYA ''izobarik sırt' tehlikesi'' ile gündemde

ALANYA ''izobarik sırt' tehlikesi'' ile gündemde
Alanya yaz mevsimine normalden daha yüksek sıcaklıklarla başladı ve bunaltıcı bir sıcak hava dalgasının etkisinde kaldı. 'İzobarik sırt' tehlikesi de bölgede dikkat çekiyor. İşte detaylar.

Alanya'da sıcaklıkların artmasıyla İzobarik sırt tehlikesi de yüzünü göstermiş oldu. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye'deki sıcak havanın sebebini izobarik sırt olarak açıkladı. Yüksek basınç merkezi gibi hava çöküp ısındığı için sıcaklıklar artıyor.

İzobarik sırt tehlikesi özellikle sıcak havaların mevsim normallerinin birden bire üzerine çıkmasıyla ortaya çıkmaktadır. Alanya ve yurt genelinde Afrika ve Arap Yarımadası'ndan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altında. Bu durum, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasına neden oluyor.

Alanya yeni tehlike ile baş başa olduğunu İzobarik sırt tehlikesinin ne anlama geldiğini merak etmeye başladı. Haziran başından itibaren sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Hafta sonuna kadar sıcaklıkların etkili olmaya devam edeceği belirtiliyor. Vatandaşların özellikle yaşlı ve hamilelerin sıcak saatlerde dışarı çıkmaması gerekiyor. İzobarik sırt, yüksek basınç sistemlerinin uzantısı olarak tanımlanır ve genellikle sakin ve açık hava koşulları yaratır.

Alanya Medya / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.